Турски академик, работещ в САЩ откри нова молекула, произведена в

...
Турски академик, работещ в САЩ откри нова молекула, произведена в
Коментари Харесай

Турски учен откри ключова молекула, важна за лечението на ди...

Турски учен, работещ в Съединени американски щати откри нова молекула, създадена в мастните тъкани, която може да работи сходно на инсулина и бързо контролира равнищата на кръвната захар.

Откритието на Генджер Санджар, теоретичен помощник след докторантура в Института за биологични проучвания на Солк в Сан Диего, може да докара до създаването на нови лечения за лекуване на диабет и постави основата за обещаващи нови пътища в проучванията на метаболизма.

Проучването, оповестено в Cell Metabolism, демонстрира, че хормонът, наименуван FGF1 (Fib-roblast Growth Factor 1), контролира кръвната глюкоза, като инхибира разграждането на мазнините.

Говорейки пред турския ежедневник " Хюриет ", Санджар сподели, че FGF1 може да намали равнищата на кръвната захар, като управлява изгарянето на мазнини, тъкмо като инсулина, добавяйки, че откритието ще играе забележителна роля в бъдещите способи на лекуване на пациенти с диабет.

Откритието се смята за здравно развиване, което ще отвори нови хоризонти в лекуването на диабет вид 2.

Санджар има тапия по молекулярна биология от Близкоизточния механически университет (ODTÜ) в Анкара и докторска степен от Хайделбергския университет в Германия. Академикът продължава работата си в Съединени американски щати повече от седем години.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР