Турската валута поевтинява предпазливо обратно към рекордните дъна около 32,50

...
Турската валута поевтинява предпазливо обратно към рекордните дъна около 32,50
Коментари Харесай

Срив на турската лира след загубата на Ердоган

Турската валута поевтинява внимателно назад към рекордните дъна към 32,50 лири за един американски $, до момента в който вложителите правят оценка изборните резултати на локалния избор в страната и тяхното отражение върху икономическите вероятности пред страната.

Към 10.00 часа българско време турската валута поевтинява с 0,25% към 32,42 лири за $, доближавайки още веднъж рекордните дъна към 32,42/32,50, достигнати сред 18-и и 21-ви март и на 29-и март.

Поевтиняването е реалност, откакто Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Ердоган претърпя доста проваляне на локалните избори, губейки в огромните градове като Истанбул и Анкара от опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

Има опасения, че тази загуба може да докара до промени на предприеманите в последните месеци по-ортодоксални стопански политики и и до възможен отвод от политиката на централната банка да покачва лихвите, с цел да овладее инфлацията.

Президентът Ердоган обаче одобри провалянето и даде обещание напъните му за преодоляване на инфлацията да се отплатят тази година.

Годишната инфлация в Турция се увеличи през февруари 2024 година до 67,07% – най-високо равнище от ноември 2022 година

За да защитят спестяванията си от инфлацията, доста турци се обръщат към златото и други активи, свързани с щатския $, което води до амортизация на локалната валута.

Това път принуждава Турската централна банка да покачва лихвите с цел да овладее инфлация и да ограничи спада на лирата, като от предходната година насам тя усили главния си лихвен % с цели 4150 базисни (с 4,15%).

Графика долар/турска лира

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР