Турската централна банка прибра своя златен резерв, който е стоял

...
Турската централна банка прибра своя златен резерв, който е стоял
Коментари Харесай

Турция изтегли златото си от САЩ

Турската централна банка прибра своя златен запас, който е стоял на предпазване във Федералния запас на Съединени американски щати. Това демонстрира данните от годишния доклад на банката, оповестени на нейния уебсайт.

В документа се отбелязва, че в края на 2016 година Турция е съхранявала 28,689 тона злато във ФЕД, до момента в който в края на 2017 година в тази рубрика не попада нищо.

Своите златни запаси от чужбина са изтеглили и най-големите частни турски банки, които по този метод са изпълнили апела на президента Реджеп Тайип Ердоган „ да се избавим от натиска на валутния курс и да употребяват срещу $ злато “, отбелязва Българска национална телевизия. Банка „ Халк “ е прибрала 29 тона злато, общо от чужбина в страната са се завърнали 220 тона от благородния метал.

Отношенията сред Турция и Съединени американски щати се изостриха на фона на американската поддръжка за Силите за самозащита на сирийските кюрди, които Анкара счита за терористична формация, обвързвана с ПКК. Вашингтон изяснява своите дейности с битката против "Ислямска страна ".

Освен това върху връзките сред двете страни оказа въздействие и ареста в Съединени американски щати на заместник-генералния шеф на турската „ Халкбанк “ Мехмет Хакан Атила и турски иранския предприемач Реза Зараб. Те са упрекнати, че са осъществили многомилионни транзакции в интерес на Иран, като по този метод са заобиколили наложените наказания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР