Турската централна банка днес остави без промяна водещата си лихва

...
Турската централна банка днес остави без промяна водещата си лихва
Коментари Харесай

Турската централна банка остави без промяна водещата си лихва

Турската централна банка през днешния ден остави без смяна водещата си рента на досегашното й ниво от 24 на 100 след понижението на темпа на инфлацията през ноември, само че означи, че забавянето на икономическия напредък продължава, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Това решение бе взето на последното за тази година съвещание по паричната политика на банката. Тя остави и през октомври непроменена водещата си рента, след внезапното покачване на едноседмичните реполихви от 17,75 на 100 до 24 на 100 през септември, напомня ДПА.

През ноември инфлацията с годишно струпване в Турция намали темпа си до 21,6 на 100 по отношение на 25,2 на 100 през октомври, регистрира Турският статистически институт. По предписание централните банки се пробват да овладеят мощното покачване на цените на потребителските артикули с повишение на лихвите.

След септемврийското повдигане на лихвите президентът Реджеп Тайип Ердоган, изрази неспокойствие от покачването им: "Засега към момента съм в спокойна фаза, само че търпението си има граници ", съобщи тогава турският държавен глава, напомня ДПА. Турската лира се възвръща след мощното си поевтиняване по отношение на $ от началото на годината, провокирано частично от дипломатическия спор и комерсиалния спор със Съединени американски щати и опасенията на вложителите до каква степен може да бъде самостоятелна централната банка на Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР