Турската полиция задържа 17 души след участието на стотици в

...
Турската полиция задържа 17 души след участието на стотици в
Коментари Харесай

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести


Турската полиция задържа 17 души след присъединяване на стотици в студентски митинг против решението на президента на Турция Реджеп Ердоган да назначи ректор на топ университет в Истанбул , осведоми Агенция Франс Прес.

Властите организираха акции в 13 квартала на града , се споделя в известие на истанбулската полиция. Продължава издирването на още 11 обвинени .

Най-малко 1000 души участваха в проява край кампуса на Босфорския университет в отговор на президентски декрет от 1 януари, с който Ердоган назначи Мелих Булу за ректор на висшето образователно заведение.

Булу бе претендент на изборите през 2015 година от ръководещата партия на Ердоган.

Противници разясняват, че назначението е още един образец за политическа интервенция в просветителната система на Турция от страна на Ердоган, който получи власт да сменя ректорите след несполучливия опит за прелом през 2016 година

Преди юли 2016 година ректорите бяха назначавани след избори.

За повторно Ердоган назначава съдружник след решение от ноември 2016 година, което провокира гневни реакции и провокира напрежение.

Полицията упрекна 28-те обвинени в нарушение на законите за образуване на демонстрации и маршове , а също по този начин за оказване на " опозиция на служител на реда по време на работа ".

Представител на полицията в Истанбул посочи, че арестуваните не са студенти, а членове на крайнолеви групи, които поддържат протестиращите.

Университетът е прочут като Робърт лицей, който е основан през 1863 година Предаден е на Турция през 1971 година и е преименуван на Босфорски университет.

За през днешния ден са проведени още митинги.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР