Турската полиция пусна кадри от ареста на жената, за която

...
Турската полиция пусна кадри от ареста на жената, за която
Коментари Харесай

Кадри от ареста на заподозряната за атентата в Истанбул

Турската полиция пусна фрагменти от ареста на дамата, за която се счита, че е направила атентата до площад Таксим в Истанбул.

Основната версия за гърмежа на оживената комерсиална улица " Истиклял " в Истанбул е гибелен атентат на жена, която е имала помагачи.

Твърди се, че дамата е оставила гърмежа в плик или чанта на скамейка на  централния бул. " Истиклял " в Истанбул. Експлозивът е задействан минути откакто тя се е отдалечила от мястото, съобщи Стандарт.

Местните вестници са разгласили фрагменти на дамата, запечатани от охранителни камери.



Улицата още веднъж е отворена, откакто през вчерашния ден беше отцепена. Забраняваше се даже и снимането, до момента в който тече огледът.

Шестима души бяха убити, а 81 други бяха ранени през вчерашния ден след детонация на централния бул. " Истиклял " в Истанбул. Турският президент Тайип Ердоган съобщи, че бомбеното нахлуване наподобява на терористичен акт.

" Лицето, което е сложило бомбата, е задържано. Според нашите данни терористичната организация ПКК е виновна за нападението ", съобщи вътрешният министър Сойлу в изказване, публикувано от формалната организация Анадолу и локални малките екрани.

Организацията е в основата на спора сред Швеция и Турция, която от май блокира влизането на Стокхолм в НАТО, обвинявайки го в благосклонност към ПКК.

Анкара изиска изгонването на няколко членове на ПКК в меморандум за съгласие, подписан през юни с Швеция и Финландия, друга скандинавска страна, която желае да се причисли към Атлантическия съюз.

ПКК води въоръжена битка против турското държавно управление от средата на 80-те години на предишния век и неведнъж е била упреквана за кървави набези на турска територия. Срещу нейни бази в Северен Ирак и Сирия постоянно се правят турски военни интервенции.

Според поданици на Турция офанзивата на улица " Истиклял " е целенасочена, поради оживеното място и часа, в който е осъществена. " Това е най-известният бул. на Истанбул, марката на града. Там има буквано тълпи от хора, в това число и чужденци. Отдавна не е имало гърмеж ", разяснява кореспондетът на Българска телеграфна агенция Нахиде Дениз.

Засега никой не е поел отговорност за детонацията. 5-ма прокурори са натоварени с следствие на случая. Властите постановиха възбрана за лъчение на множеството записи на очевидци, запечатали момента на гърмежа.

През 2015 година и 2016 година Истанбул стана цел на кървава върволяк от сходни набези, за които отговорност поемаше терористичната формация " Ислямска страна ". Един от атентатите бе осъществен на улица " Истиклял ".

Министерство на външните работи заяви, че няма данни за потърпевши българи при гърмежа.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР