Турската полиция е заловила високопоставения член на Ислямска държава Башар

...
Турската полиция е заловила високопоставения член на Ислямска държава Башар
Коментари Харесай

Турската полиция е заловила високопоставен член на Ислямска държава

Турската полиция е заловила високопоставения член на Ислямска страна Башар Хатаб Газал ас Сумайдаи, съобщи Анадолската организация, като цитира президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
Ислямистът, с кодово име Абу Зейд, е хванат в Турция при интервенция на полицията и турското разузнаване, съобщи Ердоган пред публицисти на връщане от обиколка на Балканите, оповестява Анадолската организация, представена от Ройтерс. 
По думите на Ердоган Сумайдаи е „ третият човек “ в Ислямска страна след някогашния водач Абу Бакр ал Багдади и Абу Хасан ал-Хашими ал-Курейши, който е брат на Ал Багдади и е считан за настоящия водач на терористичната организация.
Турски ефирен канал твърди, че в отчет на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се показва, че терористът с име Башар Хатаб Газал ас Сумайдаи в действителност е Абу Хасан ал-Хашими ал-Курейши - иракчанин, който щял да бъде новият самопровъзгласил се халиф и затова висш водач на Ислямска страна, осведоми Франс прес. 
Ердоган съобщи, че боецът е бил арестуван в Истанбул при опит да влезе в Турция. Въпреки че е опитал да промени външния си тип с перука и е употребявал подправени документи, силите за сигурност са го заловили, защото е бил следен доста преди да има намерение да влезе в Турция.
Турският президент сподели, че откакто е бил разпитан от полицията и чиновници на разузнаването, боецът е предаден на турското правораздаване.
Ислямска страна беше разгромена в Ирак през 2017 година и в Сирия две години по-късно, само че спящи кафези на групировката към момента правят набези и в двете страни, напомня Франс прес.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР