Турската полиция е арестувала осем водещи правозащитници, включително директора на

...
Турската полиция е арестувала осем водещи правозащитници, включително директора на
Коментари Харесай

Закопчаха турски правозащитници, включително шефа на "Амнести" за страната

Турската полиция е арестувала осем водещи правозащитници, в това число шефа на интернационалната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " за Турция Идил Есер в Истанбул, това оповестяват международните медии.

Двама инструктори - от Германия и Швеция - също са били задържани при нахълтването на полицията по време на семинар по цифрова сигурност, провеждан от " Амнести " в хотел в Бююкада.

От " Амнести интернешънъл " оповестиха, че полицейската акция е " явно без причина ".

Полицията задържа повече от 50 хиляди души след опита за прелом през предходната година.

Полицейската акция е " гротескна корист с власт и акцентира несигурното състояние, пред което са изправени бранителите на правата на индивида в страната ", акцентира Салил Шети, който е общоприет секретар на " Амнести ".

" Идил Есер и арестуваните с нея би трябвало неотложно и абсолютно да бъдат освободени ", настоя той.

Извънредното състояние в Турция остава, като то беше наложено от президента Реджеп Тайип Ердоган, откакто турски офицери се пробваха да го смъкват от власт на 15 юли 2016 година

Репресиите след преврата засегнаха десетки хиляди държавни чиновници, упрекнати, че поддържат живеещия в Съединени американски щати мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен.

Шефът на " Амнести " за Турция Танер Кълъч също е в полицейски арест. Той беше задържан на 6 юни дружно с 22-ма юристи и беше упрекнат в участие в " терористична " организация. " Амнести " дефинираха обвиняванията за " безпочвени ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР