Турската оръжейна промишленост е в разцвет, а бойните дронове, произвеждани

...
Турската оръжейна промишленост е в разцвет, а бойните дронове, произвеждани
Коментари Харесай

Турският износ на оръжия по цял свят процъфтява

Турската оръжейна индустрия е в подем, а бойните дронове, създавани в страната, са същински експортен шлагер. Президентът Ердоган e горделив от развиването в сектора, а армията постоянно тества новите оръжия в чужбина, споделя.

Компанията Baykar, да вземем за пример, създава дрона TB2. Миналата есен, а съгласно оценката на военните, това им е помогнало бързо да завладяват териториите на съперника. Оборудваната със остарели съветски танкове и ракети арменска войска единствено след няколко седмици беше принудена да признае, че се изтегля.

Шефът на компанията Халук Байрактар, чийто брат Селджук Байрактар е шурей на президента Ердоган, с горделивост показва на ревюто Teknofest най-новите разработки на компанията. Например новия дрон " Aкънджъ ". В изявление пред немската обществено-правна телевизия ARD Халук Байрактар хвали модерната технология и високата успеваемост на тази безпилотна машина в бойни условия.

Гордост от турската оръжейна промишленост

Турският народ е изпълнен с запаси към вътрешната политика на президента Ердоган, социологическите допитвания сочат, че неговата

Партия на справедливостта и развиването сега надали би събрала болшинство в Народното събрание. Но доста турци изпитват горделивост от армията и оръжията ѝ, изключително когато те са основани и създадени в самата Турция.

Отношението на доста от турците е също толкоз некритично и към военните акции на турската войска в Сирия, Либия или Ирак, където Ердоган нормално тества и най-новите военни технологии.

Военните пък дават на оръжейната промишленост противоположна информация, с цел да могат производителите на оръжия да ги създадат още по-прецизни и ефикасни. Това съдействие, на което доста немски компании биха могли единствено да завиждат, към този момент носи положителни плодове.

Интересът към турските дронове в чужбина нараства непрекъснато. Освен Азербайджан, турски дронове са закупили и страни като Полша, Украйна, Катар и Тунис, споделя турският специалист по въпросите на защитата Хакан Калъч. Турски TB2-дронове бяха употребявани също и по време на гражданската война в Либия, напомня той.

Турция желае да е значима районна мощ

През последните 15 години Турция реализира забележителни триумфи в отбранителната си индустрия, споделя Байрактар. Бяха развити технологии, които сполучливо могат да се конкурират с водещите международни мостри. Освен това турските военни към този момент не са по този начин мощно подвластни от вноса на оръжейни системи.

Още през цялото време на своето ръководство Реджеп Тайип Ердоган се пробва да трансформира Турция в районен хегемон. Турската войска постоянно реализира военни акции тук-там, където е останал вакуум от други военни сили..

Едновременно с това нарастват и апетитите на Турция за импорт на оръжие. От Берлин споделят, че Турция от дълго време желае да получи голям брой немски оръжейни технологии и производства. Но профилираният орган, който утвърждава тези покупко-продажби - Федералният съвет по сигурността - прекомерно рядко удовлетворява молбите на Анкара. Турските военни интервенции от последните няколко години основават угриженост, че Ердоган може да злоупотребява с немските оръжия, с цел да укрепва своята персонална власт.

През 2020 година седем турски компании откриха място измежду топ-100 в ранглиста на известното в сектора списание " Defence News ". Ако през 2002 година в Турция е имало 56 оръжейни компании, то през 2020-та те към този момент са били 1500.

 Турски дронове в Либия.
Турски дронове в Либия.

Забележително развиване на оръжейната промишленост

Според шефа на Сдружението на турските експортьори Исмаил Гюле, през първите 6 месеца на тази година Турция е изнесла оръжейна продукция за 169 страни. На първо място са Съединени американски щати, следвани от Азербайджан, Обединените Арабски Емирства, Германия и Бангладеш. През същия интервал на предходната 2020 година Турция е съумяла да изнесе своя оръжейна продукция в 138 страни в света. А по думите на Гюле се чака през идващите 9 години оръжейният износ на страната да нарасне с 400 %.

През 2018 година Турция и Пакистан подписаха контракт за доставката на повече от 30 бойни хеликоптера - взаимно произвеждане на Турция и Италия. Двигателят обаче е американско-британско произвеждане, а Вашингтон към момента не дава зелена светлина за тази договорка поради решението на Турция да закупи съветската противовъздушна система S-400.

Турските инженери по този начин и не съумяват да разработят задоволително мощен мотор. Очевидно поради това към този момент се провалят и довършителните работи по бойния танк " Aлтай ". Появиха се информации, че в последна сметка Турция може да закупи танковия мотор от Южна Корея. А купувачи за бъдещия турски танк не липсват: интерес са декларирали към този момент Азербайджан, Катар, Оман и Саудитска Арабия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР