Турската общност в града под тепетата отново ще черпи с

...
Турската общност в града под тепетата отново ще черпи с
Коментари Харесай

Турската общност в Пловдив черпи етносите за Деня на ашурето

Турската общественост в града под тепетата още веднъж ще черпи с “гозбата на мира” този петък (6 октомври). Идеята е събитието да се трансформира в традиция и да събира всяка есен представители на разнообразни народности и религии в символ на спокойно общуване и взаимност. Първата “Вечер на ашурето” се организира при огромен интерес през октомври предходната година в Дома на етносите, по концепция на Ахмед Пехливан – ръководител на Мюсюлманското Настоятелство и Сдружение „ Йешилай “ България. Той е член и на Консултативния съвет към Фондация “Заедно”, представлявана от най-старите етнически общности в Пловдив, които реализират редица културни събития.

Tази година в деня на ашурето, всеки ще може да види по какъв начин се подготвя “гозбата на мира” и да опита от нея безусловно гратис. Демонстрацията навън ще е тъкмо в 12 ч. в петък на обед пред Джумая джамия в центъра на Пловдив. Благотворителният ден се провежда с поддръжката на Генералния консул на Турция в града Хюсейин Ергани.

Сред всички нации ашурето е познато като “гозбата на мира”. Смята се, че това е най-старата позната рецепта за ядене в света. Легендата споделя, че то било обичаният десерт на Ной. Посланията на “Денят Ашуре” са за мир, взаимност, съгласие, съчувствие, приемливост и хуманизъм в целия свят и по тази причина ястието се назовава “гозба на мира”. По традиция с ашуре се черпят всички другари, без значение на техния генезис и вяра. По време на първото издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” през месец май т.г, ашурето бе едно от най-предпочитаните обичайни турски ястия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР