Турската лира ускорява своя спад до нови рекордни дъна в

...
Турската лира ускорява своя спад до нови рекордни дъна в
Коментари Харесай

Нов срив на курса на турската лира

Турската лира форсира своя спад до нови рекордни дъна при започване на търговията през днешния ден, обезценявайки се единствено в границите на часове с над 7% по отношение на щатския $ и еврото.

Към 10 часа българско време, щатският $ нарастна с над 7% към 23,17 турски лири - ново рекордно " дъно " за турската валута и най-драматична амортизация в рамките дневно, от историческия срив през 2021 година

Еврото също поскъпа с над 7% тази заран, достигайки рекорден връх от към 24,6 турски лири.

Турската лира към този момент се обезценява с над 10%, откогато Мехмет Шимшек беше назначен за финансов министър от Ердоган през уикенда. От началото на годината турската валута пък поевтинява с близо 20%.

Шимшек, който се употребява с положително име от задграничните вложители, даде обещание да възвърне " рационалните " стопански политики. Според анализатори това значи, че ще има разхлабване на прецизния надзор, въведен от неговия предходник, с цел да се забави обезценката на турската лира.

Към 26-и май чистите валутни запаси на Централната банка на Турция доближиха най-ниското си равнище от минус 4,4 милиарда $.
 Слабата лира след успеха на Ердоган не е неприятна вест за Турция. Все още
Слабата лира след успеха на Ердоган не е неприятна вест за Турция. Все още

Не очаквайте обаче извършването на покупки в Одрин да стане още по-изгодно

Завръщането на Шимшек, който беше министър на финансите и вицепремиер през интервала 2009-2018 година, алармира за отдалечаване от досегашната неортодоксална политика на намаления на лихвите - макар високата инфлация, която провокира амортизация на турската лира с над 80% в границите на последните пет години.

Следващото съвещание на Централната банка е планувано за 22 юни и вложителите чакат покачване на главните лихви, като в същото време се предвижда и смяна на най-високия банков пост, който сега се заема от шефа Сахап Кавджъоглу. Подобно на Ердоган, Кавджъоглу е покровител на ниските лихви, като точно по време на неговия мандат, главният лихвен % беше намален внезапно, макар доста високата инфлация.

Сега турските управляващи се надяват, че задграничните вложители ще се завърнат на пазара. Редица анализатори обаче предизвестяват, че Ердоган неведнъж се е обръщал в предишното към по-конвенционалните финансови политики, само че по-късно е променял това свое решение.
 Как финансовите пазари реагираха на успеха на Ердоган
Как финансовите пазари реагираха на успеха на Ердоган

За Турция резултатът не беше изключително изненадващ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР