Турската лира стигна до историческо дъно от 27.021 лири за

...
Турската лира стигна до историческо дъно от 27.021 лири за
Коментари Харесай

Антирекорд: Турската лира се срина до невиждани нива

Турската лира стигна до историческо дъно от 27.021 лири за един щатски $, което е повишаване на щатската валута с 0.17% към 17 часа българско време, по отношение на равнището при затваряне на търговията в понеделеник. Това е и невиждано дъно за турската валута за последните 25 години.

Ако темпът на повишаване на обезценяването се резервира, има доста огромна възможност турската лира да задълбае до равнища и под 30 лири за щатски $.

Всичко стартира, откакто централната банка на Турция увеличи лихвения % за втори следващ път на 22 юни по-малко от предстоящото. Така разноските по заемите бяха увеличени с 250 базисни пункта до 17.5%, до момента в който пазарите чакаха нарастване от 500 базисни пункта, а турската лира стартира в избрани дни да форсира поевтиняването си по отношение на щатския $.

С това решение централната банка в Анкара направи поврат по отношение на предходната си ултра разхлабена и неортодоксална парична политика, макар че този ход не отговори на упованията на пазара за по-висок лихвен % от 21%, обобщава " Ройтерс ".

Нивото на инфлация в Турция се задълбочи до 38,2% през юни, само че се чака да нарасне в допълнение на фона на падащата лира и повишението на налозите. Последните предварителни данни сочат нов скок на потребителските цени с 47,8% през юли, разгласи турската статистика преди дни
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР