Турската лира стигна до историческо дъно от 27.021 лири за

...
Турската лира стигна до историческо дъно от 27.021 лири за
Коментари Харесай

Турската лира се срина до историческо дъно

Турската лира стигна до историческо дъно от 27.021 лири за един щатски $, което е повишаване на щатската валута с 0.17% към 16:30 часа българско време, по отношение на равнището при затваряне на търговията в понеделеник, само че и невиждано дъно за турската валута за последните 25 години, сочат оперативните данни на Trading Economics.

Ако темпът на повишаване на обезценяването се резервира, има доста огромна възможност турската лира да задълбае до и под 30 лири за щатски $.

Всичко стартира, откакто централната банка на Турция увеличи лихвения % за втори следващ път на 22 юни по-малко от предстоящото. Така разноските по заемите бяха увеличени с 250 базисни пункта до 17.5%, до момента в който пазарите чакаха нарастване от 500 базисни пункта, а турската лира стартира в избрани дни да форсира поевтиняването си по отношение на щатския $.

С това решение централната банка в Анкара направи поврат по отношение на предходната си ултра разхлабена и неортодоксална парична политика, макар че този ход не отговори на упованията на пазара за по-висок лихвен % от 21%, обобщава " Ройтерс ".

Все отново членовете на борда на централанта банката продължиха да дават обещание, че стягането на паричната политика ще бъде в допълнение засилено, колкото е належащо, навреме и последователно.

Повечето вложители сега залагат, че лихвените проценти ще доближат 25% до края на годината.

Нивото на инфлация в Турция се задълбочи до 38.2% през юни, само че се чака да нарасне в допълнение на фона на падащата лира и повишението на налозите. Последните предварителни данни сочат нов скок на потребителските цени с 47.8% през юли, разгласи турската статистика предишния четвъртък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР