Турската лира потъна до ново дъно спрямо долара след преизбирането

...
Турската лира потъна до ново дъно спрямо долара след преизбирането
Коментари Харесай

Турската лира падна до рекордно ниско ниво

Турската лира потъна до ново дъно по отношение на $ след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Лирата спадна с 5% до 22,77 лири за $, откакто беше подкрепена от централната банка преди изборите, съобщи Агенция Франс Прес.

Ердоган постави клетва в събота и назначи Мехмет Шимшек за министър на финансите.

Шимшек, някогашен икономист на " Мери Линч ", намерено се опълчва на политиката на турския президент по отношение на икономията.

Той и преди е бил министър на финансите, в интервала 2009-2015 година, и вицепремиер, отговарящ за стопанската система, до 2018 година, когато напусна преди срутва на лирата.

" Нямаме различен избор, с изключение на да се върнем на рационална основа ", съобщи Шимшек след встъпването си в служба, което е знак за оттегляне от неортодоксалната политика на намаление на лихвените проценти за битка с високата инфлация.

" Който и да завоюва изборите, упованията бяха, че лирата би трябвало да отслабне до по-конкурентно равнище ", съобщи основаният в Лондон икономист по разрастващите се пазари Тимъти Аш.

Лирата спадна заради това, че Симсек даде разпореждане на централната банка да схване " рационална политика ", с цел да направи валутата по-слаба и по-конкурентна, сподели Аш.

" Наблюдаваме нормализиране на политиката ", сподели икономистът.

Централните банки по света покачват лихвените проценти в напъните си да се борят с инфлацията.

Ердоган обаче от много време предизвиква ниските лихви в устрема си да насърчи растежа. Турският водач даже стигна до такава степен, че назова високите лихви " майка и татко на всяко зло ".

Шимшек се срещна с Хафизе Гайе Еркан, върховен финансов управител в Съединени американски щати, за който се счита, че ще бъде идващият шеф на централната банка.

Еркан е някогашен съизпълнителен шеф на First Republic Bank и ръководещ шеф в Goldman Sachs и се чака да размени шефа на централната банка Сахап Кавчоглу.

При ръководството на Кавчоглу главният лихвен % на банката беше понижен до 8,5%. През 2021 година тя беше на равнище от 19%.

Шимшек би трябвало да " почисти бъркотията " от последната година и половина, с цел да се върне доверието на вложителите, сподели Ипек Озкардекая, старши анализатор в Swissquote Bank.

Тя обаче предизвести, че това няма да е лесна задача.

" През миналите години в Турция не липсваха надарени финансови министри или умни централни банкери. Но всякога, когато някой се опитваше да си прави работата вярно, което в Турция значи повишение на лихвените проценти, той бързо биваше уволняван ", сподели Озкадерская.

" Следователно това, което вложителите желаят да видят в Турция, не е какъв брой надарен е Мехмет Шимшек в региона на финансите, а какъв брой резистентен ще бъде той на натиска за ниски лихви от страна на президентската институция ", означи анализаторът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР