Турската лира поскъпна с близо 3% спрямо щатския долар. Това

...
Турската лира поскъпна с близо 3% спрямо щатския долар. Това
Коментари Харесай

Поскъпване на турската лира с 3% спрямо долара

Турската лира нарастна с близо 3% по отношение на щатския $. Това стана откакто Централната банка на Турция взе решение за опростяване на паричната си политика.

До в този момент Централната банка в Анкара използваше огромен брой лихвени проценти, с цел да контролира пазара, постоянно с замайващ резултат върху участниците. Определянето на съществена рента бе посрещнато позитивно от държавното управление, което се бори с последствията от двуцифрената инфлация в страната и съумява да задържи лирата под 5 за $.

Преди пети дни турската лира падна до равнище 4.76 лири за $, като загуби повече от 20% от цената си от началото на годината, оповестява БГНЕС.

" Турската централна банка би трябвало неотложно да предприеме съществени ограничения “, сподели турският валутен анализатор Енвер Еркан.

Една от аргументите за срутва на лирата е загрижеността за паричната и икономическата политика на президента Реджеп Тайип Ердоган, за който се чака да завоюва в идните избори през юни. Ердоган разгласи лихвите за " най-голямото зло “, което провокира угриженост във финансовия бранш.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР