Турската лира поевтинява с над 2% спрямо американския долар с

...
Турската лира поевтинява с над 2% спрямо американския долар с
Коментари Харесай

Спад на турската лира след напрежение между Ердоган и Тръмп относно Голанските възвишения

Турската лира поевтинява с над 2% по отношение на американския $ предвид на напрежение сред президентите на Турция и Съединени американски щати - Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп по отношение на въпроса за Голанските възвишения, оповестява БНР.

Повод за този спор даде изявление на Тръмп в Туитър, че е пристигнало време Вашингтон да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения. Турският президент Реджеп Ердоган подлага на критика остро това изказване на Тръмп.

В изявление на срещата на върха на Организацията за ислямско съдействие (OIC) Ердоган уточни, че Турция " не може да допусне легитимирането на окупацията на Голанските възвишения ", предупреждавайки, че решението на Вашингтон може да докара до нова рецесия в района.

Сигналите за възобновяване на напрежението по оста Вашингтон - Анкара предизвика внезапно намаляване на турската лира по отношение на щатски $ и по отношение на еврото.

По време на търговията в петък доларът нараства с 2,2% към двумесечен връх от 5,6000 турски лири, отправяйки взор към значимия някогашен връх към 5,6600 равнището, доближат в самото началото на 2019-а година.

Еврото също нараства към двумесечен връх от 6,3300 турски лири (най-високо равнище от 14-ти януари насам), макар че негово възходящо придвижване е по-скромно (с към 1,5%) предвид на днешната уязвимост на единна европейска валута след много слабото изследване на организация Markit за бизнес интензивността в еврозоната през март.

Опасеният за допустима нова ескалация на напрежението сред Съединени американски щати и Турция се отразява отрицателно и на фондовата борса в Истанбул, като главният показател BIST 100 се намалява с 2,42%, до момента в който показателят, включващ единствено водещите турски банково институции, се намалява с близо 3%.

Деноминирани в долари държавни облигации на Турция също се намаляват след мненията на Ердоган, като дълготрайните облигации с падеж 2043-а година поевтиняват с над 2 цента, достигайки най-ниски равнища от средата на януари, съгласно данни на Tradeweb.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР