Турската лира поевтинява с над 2% спрямо американския долар с

...
Турската лира поевтинява с над 2% спрямо американския долар с
Коментари Харесай

Спад на турската лира след напрежение между Ердоган и Тръмп

Турската лира поевтинява с над 2% по отношение на американския $ предвид на напрежение сред президентите на Турция и Съединени американски щати - Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп по отношение на въпроса за Голанските възвишения.

Повод за този спор даде изказване на Тръмп в Туитър, че е пристигнало време Вашингтон да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения. Турският президент Реджеп Ердоган подлага на критика остро това изказване на Тръмп. В изявление на срещата на върха на Организацията за ислямско съдействие (OIC) Ердоган уточни, че Турция "не може да допусне легитимирането на окупацията на Голанските възвишения ", предупреждавайки, че решението на Вашингтон може да докара до нова рецесия в района.

Сигналите за възобновяване на напрежението по оста Вашингтон - Анкара предизвика внезапно намаляване на турската лира по отношение на щатски $ и по отношение на еврото.

По време на търговията в петък доларът нараства с 2,2% към двумесечен връх от 5,6000 турски лири, отправяйки взор към значимия някогашен връх към 5,6600 равнището, доближат в самото началото на 2019-а година.

Еврото също нараства към двумесечен връх от 6,3300 турски лири (най-високо равнище от 14-ти януари насам), макар че негово възходящо придвижване е по-скромно (с към 1,5%) предвид на днешната уязвимост на единна европейска валута след много слабото изследване на организация Markit за бизнес интензивността в еврозоната през март.

Опасеният за допустима нова ескалация на напрежението сред Съединени американски щати и Турция се отразява отрицателно и на фондовата борса в Истанбул, като главният показател BIST 100 се намалява с 2,42%, до момента в който показателят, включващ единствено водещите турски банково институции, се намалява с близо 3%.

Деноминирани в долари държавни облигации на Турция също се намаляват след мненията на Ердоган, като дълготрайните облигации с падеж 2043-а година поевтиняват с над 2 цента, достигайки най-ниски равнища от средата на януари, съгласно данни на Tradeweb.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР