Турската лира поевтиня с цели 7% само за няколко минути,

...
Турската лира поевтиня с цели 7% само за няколко минути,
Коментари Харесай

Турската лира достигна ново дъно

Турската лира поевтиня с цели 7% единствено за няколко минути, достигайки ново дъно от близо 15 лира за $ в понеделник на фона на опасенията към рисковата икономическа политика на президента Реджеп Ердоган и вероятностите за ново понижаване на лихвите в страната, съобщи Ройтерс.

Внезапният спад остави турската валута с половината от цената, която имаше в края на предходната година, подхранвайки инфлацията в огромна разрастваща се пазарна стопанска система, която мощно зависи от вноса.

Преди това централната банка успяваше да поддържа курса под 14 лири за $, посредством три продажби на долари през последните две седмици. Днес обаче тя не изрази планове за нова интервенция.

Тази заран курсът на турската валута спадна до 14,99 лири за $, което е спад от 7,3% по отношение на търговията в петък, когато един $ се разменяше за 13,889 лири. Малко по-късно тя се възвърне отчасти и към 10:35 часа българско време един щатски $ се разменя за 14,3787 турски лири.

Очаква се тази седмица Турската централна банка да намали главния си лихвен % със 100 базисни пункта до 14%, сочи допитване на Ройтерс. Това се случва, откакто предишният месец инфлацията в страната доближи 21,3%.

Инвеститорите и хората с огромни спестявания са обезпокоени от агресивното парично облекчение от страна на централната банка под натиска на Ердоган. От септември насам банката понижи главния си лихвен % с 400 базисни пункта.

Ердоган неведнъж е защитавал намаляването на лихвения % в границите на новия си стопански проект за поощряване на икономическия напредък, кредитирането, производството и износа макар рецензиите от страна на икономисти и опозиционни политици.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР