Турската лира поевтиня допълнително в сряда, движена от несигурността за

...
Турската лира поевтиня допълнително в сряда, движена от несигурността за
Коментари Харесай

Турската лира отново пада, но това не тревожи властите в Анкара

Турската лира поевтиня в допълнение в сряда, движена от несигурността за разрешаването на абсурда сред Турция и Съединени американски щати. Лирата се търгуваше на 6.3956 за $ към 10:46 българско време тази заран, спрямо 6.2625 във вторник.

Това е най-ниската стойност на турската валута за последните 2 седмици, написа Reuters. Настоящият месец несъмнено не е от най-успешните за лирата. Тя се обезценява устойчиво, като се задържа при курс от над 6 за $.

Основната причина са разпродажби, ускорени от разногласието сред Вашингтон и Анкара поради американския евангелистки свещеник, арестуван в Турция по обвинявания в тероризъм. Отношенията сред двете страни са извънредно изострени и надали скоро ще се подобрят.

В пика на абсурда в интервала 10-13 август, лирата доближи рекордно ниски равнища от 6.88 за $. Турската валутата е изгубила общо към 40% от цената си по отношение на $ през тази година.

Рейтинговата организация Moody`s изрази паника за банковия бранш в страната, като намали кредитния рейтинг на 20 финансови институции и уточни покачвания риск от утежняване на финансирането.

" Пониженията отразяват главно доста нарастване на риска от отрицателен сюжет, в който по-нататъшната негативна смяна в настроението на вложителите може да докара до ограничение на финансирането на едро ", настояват от Moody`s.

Турските държавни облигации, деноминирани в долари, бързо реагираха и спаднаха след намалените кредитни рейтинги. Икономическото доверие в самата Турция понижа до най-ниската си стойност от март 2009 година насам.

Междувременно турската централна банка удвои лимитите по заеми на банките за овърнайт транзакции по отношение на равнищата, прилагани преди 13 август, когато съобщи, че ще обезпечи цялата ликвидност, нужна на банките.

" В светлината на неотдавнашните оценки CBRT (централната банка, б.р.) реши, че считано от 29 август 2018 година лимитите по заеми на банките за овърнайт транзакции на междубанковия паричен пазар, основани в границите на CBRT, да бъдат два пъти по-големи от лимитите, използвани преди 13 август 2018 година ", написа в изказване на паричната институция, представено от Reuters.

Турските управляващи обаче не наподобяват изключително обезпокоени от обезценяващата се валута и задаващата се рецесия. " Не виждаме огромен риск за турската стопанска система или финансова система ", сподели пред Hurriyet финансовият министър Берат Албайрак, в отговор на въпрос за най-големия риск за страната през 2019 година /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР