Турската лира падна за трети пореден ден, след като еуфорията

...
Турската лира падна за трети пореден ден, след като еуфорията
Коментари Харесай

Турската лира пада за трети пореден ден

Турската лира падна за трети следващ ден, откакто еуфорията към покачването на лихвите през предходната седмица мина и вниманието се насочи към провокациите пред стопанската система на Турция, написа Bloomberg.

Валутата падна с съвсем 1.75% по отношение на $, като загубите се усилват, защото дългите позиции, почнали след увеличението на лихвения % с 625 базисни пункта предходната седмица, се затварят, съгласно търговец в Истанбул, поискал анонимност. Лирата поведе загубите на разрастващите се пазари, а волатилността й е най-високата измежду техните валути.

Макар че нападателният ход на централните банкери беше приветстван като удостоверение на независимостта на паричната институция, 40%-ният спад на валутата през тази година нанесе тежък удар на стопанската система, която разчита значително на задграничните потоци, с цел да резервира растежа си. При инфлация, близка до 18%, доста вложители считат, че централната банка изчака прекомерно дълго, с цел да работи уверено.

Лирата се търгува при 6.4231 за $ към 14:39 българско време, отчитайки загуби от над 3% през тази седмица.

Корпоративният бранш изпитва недостиг на непозната валута от 216 милиарда $, а анализаторите настояват, че арестуваното търсене на твърда валута може да попречи на всеки важен напредък.

Миналия четвъртък турските търговци на дребно и корпоративни вложители изкупиха до 2 милиарда $, което забави облагите на лирата. " Мисля, че е явно, че локалният турски корпоративен бранш държи къси позиции в двойката долар-лира. Всеки спад, който видят, е опция да се понижи тази експозиция ", счита Саед Абукарш, съосновател на основания в Дубай хедж фонд Ark Capital.

" Можем да забележим пристъпи на търсене на турски лири, само че главният проблем към момента е налице. Доверието. А локалните компании не имат вяра ", добави Абуркаш.

В устрема си да продължи да поддържа валутата, централната банка в Анкара увеличи лихвения % за изискуемите запаси, деноминирани в лири, до 13% от 7%, съгласно документ, оповестен от Bloomberg News.

Ще се обърне внимание на средносрочната икономическа стратегия на държавното управление, която ще бъде обсъждана в четвъртък, когато вложителите ще наблюдават дали управляващите ще се ангажират със строга фискална позиция, която да помогне за понижаване на двойния недостиг (по настоящата и по валутната сметка) на страната. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР