Турската лира, която поевтиня днес с над пет процента, удари

...
Турската лира, която поевтиня днес с над пет процента, удари
Коментари Харесай

Турската лира с нов рекорден спад

Турската лира, която поевтиня през днешния ден с над пет %, удари ново историческо дъно по отношение на $ 10 дни след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви Франс прес, представено от Българска телеграфна агенция.

Турската валута бе подкрепена значително преди президентските и парламентарните избори през май от турската централна банка. Един $ се разменяше през днешния ден малко след 10:00 българско време за 22,80 турски лири, което спад на курса на лирата с 5,5 на 100.

Турската лира поевтиня значително и по отношение на еврото (-5,35 на сто). Едно евро се разменяше за към 24,38 лири, до момента в който преди втория тур на президентските избори на 28 май едно евро се търгуваше против по-малко от 21,5 турски лири.

Централната банка на Турция е похарчила близо 30 милиарда $ за поддръжка на лирата в интервала сред 1 януари и президентските избори, тласкайки валутните си запаси на негативна територия за първи път от 2002 година

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който води нетрадиционна парична политика, назначи нов министър на стопанската система, Мехмет Шимшек, чиято задача ще бъде да спре растежа на инфлацията, която за май е 39,6 % на годишна, и да върне турската стопанска система в релси.

При встъпването си в служба в неделя Шимсек, последовател на обичайна икономическа политика, предизвести, че ще е належащо връщане на турската стопанска система към „ рационална основа “, с цел да се реализира икономическо възкръсване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР