Турската лира изгуби над 7% от стойността си само за

...
Турската лира изгуби над 7% от стойността си само за
Коментари Харесай

Нов срив на турска лира

Турската лира изгуби над 7% от цената си единствено за минути и доближи до ново рекордно ниско ниво от близо 15 лири за $ тази заран на фона на безпокойството от рискованата парична политика на президента Реджеп Тайип Ердоган и вероятността за ново намаление на главния лихвен % в четвъртък, заяви Ройтерс.

Резкият спад остави турската валута с едвам половината от цената, която имаше в края на предходната година, подхранвайки инфлацията на огромния нововъзникващ пазар, мощно подвластен от вноса.

Досега турската централна банка поддържаше курса под 14 лири за $, като се намеси на пазара три пъти през последните две седмици, продавайки долари. Днес обаче тя не е оповестила планове за нова намеса.

Тази заран курсът на турската валута спадна до 14,99 лири за $, губейки 7,3 % от цената си в съпоставяне със затварянето на търговията в петък, когато се търгуваше при курс 13,889 лири за $. Малко по-късно през днешния ден лирата възвърне част от загубите си до 14,2895 лири за $.

Очаква се турската централна банка да понижи главния си лихвен % със 100 базисни пункта до 14% през тази седмица, демонстрира допитване на Ройтерс, направено в петък, макар че инфлацията скочи до 21,3 % през предишния месец.

Инвеститорите и спестителите са обезпокоени от агресивното парично облекчение от страна на централната банка под напън от Ердоган. От септември насам банката понижи главния си лихвен % с 400 базисни пункта.

Ердоган неведнъж е защитавал намаляването на лихвения % в границите на новия си стопански проект за поощряване на икономическия напредък, кредитирането, производството и износа макар рецензиите от страна на икономисти и опозиционни политици.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР