Турската лира достигна поредното си , като поевтиня спрямо долара

...
Турската лира достигна поредното си , като поевтиня спрямо долара
Коментари Харесай

Турската лира се сгромоляса до ново дъно

Турската лира доближи следващото си, като поевтиня по отношение на $ до 17,04 лири за щатска единица , оповестява БГНЕС.

Националната валута на южната ни съседка се обезцени двойно от началото на годината, което е един от най-големите спадове в цената й през последните години.

Ако през януари доларът се търгуваше за към 7,3 лири, то предишния петък лирата към този момент се търгуваше за 16,41 за единица американска валута.

За следващия спад на лирата способства и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който в неделя разгласи, че т урските управляващи не имат намерение да покачват лихвения %.
 Нов умопомрачителен срив на турската лира
Нов умопомрачителен срив на турската лира

Заради безразсъдната тактичност на Ердоган

Миналата седмица централната банка на Турция още веднъж намали един от главните си лихвени проценти като мярка за стабилизиране на лирата и инфлацията. Лихвеният % на седмичните репо аукциони (краткосрочни заеми на скъпи книжа) беше понижен от 15% на 14%. Ердоган интензивно се застъпва за намаляването на лихвените проценти, смятайки ги за " неволя ".

На фона на спада на турската национална валута опозицията повдигна въпроса за нуждата от Според нея настоящето управление не може да се оправи с икономическите проблеми на страната. Ердоган обаче изключи опцията за предварителни избори и отсече, че те ще се проведат през 2023 година
 Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган
Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган

Президентът на Турция няма да направи компромис за лихвите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР