Турската лира достигна поредно дъно днес, падайки с цели 3%

...
Турската лира достигна поредно дъно днес, падайки с цели 3%
Коментари Харесай

Втората най-лоша валута в света: турската лира се обезцени до ново дъно

Турската лира доближи следващо дъно през днешния ден, падайки с цели 3% надолу. От началото на годината валутата се намали с 28% по отношение на $ и към този момент публично е втората най-лоша в света след аржентинското песо, което се срина с 30% от началото на годината. До днешния следващ спад на лирата се стигна, откакто централната банка спря да употребява своите запаси за поддръжка на валутата, написа Reuters.

Лирата отслабна до 26,05 по отношение на щатския $, надминавайки историческото дъно от предходната седмица от 25,74.

През последните дни в Турция бяха подхванати две значими стъпки:
В четвъртък централната банка, под управлението на новия шеф Хафизе Гайе Еркан, увеличи лихвените проценти с 650 базисни пункта до 15%, което е доста стягане, макар че не дава отговор на пазарните упования. В неделя централната банка стартира да анулира елементи от десетките правила и разпореждания, които е приела от 2021 година насам, които оставят дългови, кредитни и валутни пазари мощно ръководени от страната и които имаха за цел да насърчат притежаването на лири.
С потреблението на запасите на централната банка за отбрана на цената на лирата преди изборите, запасите паднаха до историческо дъно при започване на юни - до минус $5,7 милиарда. През идващите две седмици се възвърнаха.

Т. нар. " ограничения за опростяване " имаха за цел да освободят пазарите и да обезпечат непоклатимост, оповестиха от централната банка през уикенда, наблягайки, че банката е коригирала валутната си политика.
 Курсът на турската лира падна до нов исторически най-малко
Курсът на турската лира падна до нов исторически най-малко

Това стана след покачването през вчерашния ден на главната рента в страната

Новите ограничения на централната банка

Съгласно новите ограничения на централната банка, оповестени през уикенда, коефициентът на поддържане на скъпи бумаги, който банките би трябвало да разпределят към своя депозит в задгранична валута, беше понижен от 10 на 5%. 

Ценните бумаги, които банките би трябвало да поддържат, варират сред 3% и 12% от техните депозити в лири съгласно новия стандарт, спрямо сред 3% и 17% преди.

Новият правилник споделя още още, че банките, чиито депозити в лири са по-малко от 57% от общите депозити, ще би трябвало да държат спомагателни седем процентни пункта скъпи бумаги, спрямо предходните седем спомагателни точки, прилагани за банки, които държат депозити в лири под 60%.

След облекчаването на ограниченията, което тласна локалните банки към нови депозити в лири, лихвите по депозитите в някои от тях са почнали да падат от диапазона 40-45%. Очаква се това да продължи.
 Как сривът на турската лира ще оскъпи парцелите в прилежащата ни страна
Как сривът на турската лира ще оскъпи парцелите в прилежащата ни страна

Разходите за строителство към този момент нараснаха
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР