Турската компания Doğan Holding официално потвърди, че е започнала преговори

...
Турската компания Doğan Holding официално потвърди, че е започнала преговори
Коментари Харесай

Ердоган се готви да превземе и последната турска независима медийна компания

Турската компания Doğan Holding публично удостовери, че е почнала договаряния за продажба на медийния си пакет на Demirören Holding на магната Ердоган Демирорен за към 1 милиарда $, оповестява Агенция France Presse, представена от БГНЕС.
От борсата в Истанбул оповестяват, че втори ден подред акциите на Doğan Holding и всекидневника Hürriyet нарастват внезапно. Demirören Holding се счита за една от най-приближените до Ердоган турски корпорации. Ако тя придобие Doğan Holding, ще има надзор над няколко авторитетни медийни къщи, в това число и телевизия CNN Türk .
Dogan Media Group включва още всекидневника Hürriyet, спортния ежедневник Fanatik и телевизионния канал Kanal-D.
Оперативната стойност на компанията се прави оценка на 1.1 милиарда $ или 890 млн. $ след изчистването на отговорностите, се споделя в публично известие на Doğan Holding, предоставено на борсата в Истанбул.
Уважаваните CNN Türk и Hurriyet се считат за медии с релативно самостоятелна публицистична линия през последните години, когато пространството за сериозни към турския президент Реджеп Ердоган гласове се стесни .
Създател на Doğan Holding е Айдън Доган , последовател на светския хайлайф в Турция.
Ердоган от много време насам непосредствено нападна Doğan Holding и я упреква във враждебно отношение към неговата партия, която има ислямистки корени. Doğan Holding на няколко пъти обществено осъди и отхвърли тези обвинявания.
Промяната на медийни пазар провокира у турските публицисти опасения, че към този момент няма да има никаква опция за рецензии против президента в навечерието на идващите избори за държавен глава през 2019 година
Известният турски публицист Кадри Гюрсел , освободен предходната година о пандиза, написа в Twitter, че медиите в Турция са „ под директния политически надзор на президента Ердоган”.
Според икономиста Мустафа Сонмез , Демирорен няма парите за закупуване и евентуално става дума за интервенция на президентския замък.
Според последната ранглиста на турското издание на списание Forbes, Ердоган Демирорен е на 45-то място по благосъстояние в Турция със положение от 850 млн. $.
Демирорен към този момент купи през 2011 вестниците Millet и Vatan от Doğan Holding. Синът му Йълдъръм също има забележителна роля като ръководител на турската федерация по футбол. Той постоянно гостува в президентския замък.
Припомняме, че през 2014 в медиите изтече запис на диалог на Демирорен и Реджеп Ердоган, тогава министър председател. В него Демирорен насълзен се извинява за публикуването на изобличителен материал за мирния развой с кюрдите.
Някои считат, че Ердоган в никакъв случай няма да елементарни на Аайдън Доган поради заглавие от 1998 година, в което се споделя, че е пристигнал краят на политическата му кариера и няма да може да стане и селски кмет, откакто му е бил наказан за декламиране на ислямистко стихотворение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР