Турската компания Байкар“ няма да вземе нито цент от парите

...
Турската компания Байкар“ няма да вземе нито цент от парите
Коментари Харесай

``Байкар`` отказа пари за полския дрон за Украйна, събраните 5 млн евро отиват за хуманитарни нужди -

Турската компания „ Байкар “ няма да вземе нито цент от парите на 216 867 поляци, които подариха средства за пазаруването на дрон „ Байрактар “ за украинската войска, оповестиха от основаната в Истанбул частна компания на Селчук, Халук и Ахмет Байрактар. до през днешния ден, три дни преди оповестения краен период 24.3 милиона злоти, което прави 5 милиона евро, повече в сравнение с бяха нужни за един дрон.

„ В светлината на Вашата акция ние ще предадем на украинците дрон Байрктар ТВ2 гратис, с цел да могат да бранят родината си по най-хубавия метод. И ще държим под око предаването на събраните средства на украински благотворителни организации за цели, които ще послужат за подсилване на Украйна. Желанието ни е това предложение, както и акцията, да реализират триумф в спасяването на живота на почтените украинци в такива тежки времена. Молим се, тези времена да свършат допустимо най-.скоро. “ – се споделя в писмо от Съвета на шефовете на „ Байкар “.

Кампанията в платформата за подаяние Zrzutka.pl беше проведена от журналиста Славомир Шераковски под наслов „ Да купим на украинците Байрактар “ а нужната сума от 4.6 милиона евро беше достигната в неделя следобяд. Тогава Шераковски разгласи, че акцията продължава, а остатъкът ще бъде дарен по сметката на ВСУ. „ Ако турците решат да ни дадат дрона гратис, както направиха с Литва и, каквато е и нашата вяра, приносът ни ще е двоен, тъй като цялата постъпила сума ще бъде дарена на украинската войска. “ – заявява основателят на фондонабирането. Днес стана ясно, че по избор на „ Байкар “ средствата ще бъдат дарени не за армията, а за филантропични потребности в Украйна.

„ По този метод резултатът от нашите старания се удвои, а ние в съгласие с украинската и турската страни ще можем да предназначим събраните средства за филантропична помощ за даващото страшни жертви украинско общество. “ – разяснява в четвъртък Шераковски.

Полското общество, настрана от страната е един от най-големите донори на филантропична помощ за Украйна. В сряда вечер Полският Икономически Институт (ПИИ) разгласи, че през първите три месеца на войната 70 % от полското население са се присъединили с помощ за украинските бежанци. Поляците са изразходвали за подкрепяне на бедстващите украинци 2.14 милиарда евро лични средства от заплати, пенсии и спестявания, което е 0.38 % от Брутният вътрешен продукт на Полша.

Само за съпоставяне, през цялата 2021 година събраните от физически лица средства с благотворителна цел са били в размер на 508 милиона евро. Общо за първите три месеца полските жители и страната са заделили за бедстващите украинци сума в размер на 1 % от Брутният вътрешен продукт на страната, показват от ПИИ.
Шестима от 10 поляци са купили храни, движимости и артикули от първа нужда за украинските бежанци, петима на 10 са дарили пари, 17 % са взели участие като доброволци, 7 % са подслонили бягащи от войната в домовете си.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР