Турската жандармерия хвана микробус с 25 мигранти след гонка в

...
Турската жандармерия хвана микробус с 25 мигранти след гонка в
Коментари Харесай

Турската жандармерия хвана микробус с 25 мигранти

Турската жандармерия хвана микробус с 25 мигранти след гонка в региона на Къркларели /Лозенград/. Това стана в ранния следобяд, заяви БГНЕС.

Малко по-рано в различен бус са открити 32 души с желание да пресекат границата и да преминат в България. Шофьорът на групата от 25 пакистанци и сирийци навлязъл с буса в охраняваната зона на Демиркьой. Той не се подчинил на заповедта да спре и пренебрегвайки стоп-палката траял. Последвало гонене по пътя и най-после спрял, оповестяват от турската полиция.

В Демиркьой полицията е спряла бял микробус и при инспекцията на пасажерите се оказало, че те са 32 мъже от Сирия, тръгнали към България. Мигрантите са прибрани в центъра за краткотрайно настаняване. Арестуван е и трафикантът, който към този момент се намира зад решетките в локалния затвор. Микробусът е иззет, а водачът ще би трябвало да заплати санкция в размер на 9 111 турски лири.

В бюлетина на южната ни съседка е разказан и случай на пакистанец, арестуван при опит да преплува Резовската река, по която минава границата с България. В същия регион е открит и мъж от Афганистан със същото желание. Издирват се двама мъже, уредници на трафика, а бегълците са предадени на дирекцията по миграцията в Къркларели.

Резовската река се наложи като желан маршрут за мигрантите още от началото на тази година. За превеждането от там цената е 400 $ на човек, твърдят осведомени с този тип престъпност.

Дестинацията е с начало от квартал Аксарай в Истанбул и свършва до крайбрежията на Резовската река, устието на която е най-югоизточната точка на България. По тази река минава границата сред двете страни. Мигрантите, които съумеят да я преплуват, се трансферират в Европа.

Договорките се вършат в кафенетата в Аксарай, Йеникапъ и Кумкапъ. Там са основани клоновете на организацията. До техните услуги опират най-вече бежанци от Афганистан, а също и останалите от Либия, Сирия и Ирак, за които плаването с лодки по Егейско и Средиземно морета слага живота им в огромна заплаха.

Телефонните номера на "специализираните " микробуси могат да се намерят в интернет, както и по стикерите на движещи се по пътищата коли. Шофьорите на тези бусове обаче доста постоянно схващат пост фактум, че транспортират незаконни мигранти. Според схемата на трафика мигрантите би трябвало да бъдат доставени в Демиркьой в региона на същия град. Там ги поемат други водачи и ги водят до турския бряг на Резовската река, където те изчакват равнището на водата да спадне, с цел да преминат насреща с плуване.

Бежанците, хванати на турска територия, се депортират назад към техните страни. Трафикантите на незаконни мигранти употребяват чужденци като стръв - с цел да набират клиенти за бизнеса си, те притеглят на своя страна непознати жители, говорещи доста добре на турски език, притежаващи жилища в Турция, а и от тях зависи противозаконният маршрут. Именно те играят основна роля по дестинацията Истанбул - Къркларели - Демиркьой. При сполучливите интервенции на турските сили за сигурност играчите в този "търговски бизнес " изчезват и отговорността поемат водачите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР