Турската инфлация се забави за първи път от повече от

...
Турската инфлация се забави за първи път от повече от
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция се понижава под 85%

Турската инфлация се забави за първи път от повече от година и половина, макар че ограниченията за възкръсване на стопанската система преди изборите през 2023 година може да я задържат висока за известно време.

През ноември потребителските цени се покачиха с 84,4% на годишна база, което е спад от 85,5% през предходния месец, съгласно данни, оповестени през днешния ден. Средната прогноза на икономисти, интервюирани от Bloomberg, беше за 84,8%.

Статистическият резултат от високата база година по-рано и двата месеца на относителна непоклатимост на турската валута стартират да спомагат за ограничение на повишаването на разноските, макар че инфлацията остава покрай най-бързата от 1998 година насам. На месечна база цените набъбнаха с 2,9% през ноември.

Тази година инфлацията доближи най-високото си ниво, откогато президентът Реджеп Тайип Ердоган пое властта преди съвсем две десетилетия, откакто Турция стартира да организира политика, която дава приоритет на икономическия напредък и евтиното кредитиране за сметка на лирата и ценовата непоклатимост. Длъжностните лица упрекват за по-бързото повишаване на цените високите разноски за първични материали, частично породени от нахлуването на Русия в Украйна, и други външни фактори.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР