Турската икономика прегрява. Това вероятно е дори по-сериозен проблем за

...
Турската икономика прегрява. Това вероятно е дори по-сериозен проблем за
Коментари Харесай

Турция прегрява и това може да е проблем за Ердоган

Турската стопанска система прегрява. Това евентуално е даже по-сериозен проблем за президента Реджеп Ердоган, що се касае за кредиторите на Турция, написа „ Блумбърг” (Bloomberg).

ВИЖТЕ ИКОНОМИКАТА НА ТУРЦИЯ В СНИМКИ

Лирата пада под тежестта на балонен недостиг по настоящата сметка и двуцифрена инфлация, откакто брутният вътрешен артикул скочи през предходната година до 851 милиарда $.

Турските нуклеарни проекти в Средиземноморието будят страхове

Защо Турция се хвърли в обятията на Путин

Руските ракети ще излязат златни на Турция

Само през последния месец турската валута е изгубила близо 5% от цената си против $, макар регистрирания впечатляващ растеж на стопанската система на страната със 7,4% през предходната година. Това е по-бърз напредък, от която и да е от другите 20 най-големи стопански системи в света.

В същото време Ердоган се стреми да формализира едноличната си власт с изборите през идната година, а признаците за неприятности порастват.

Турските компании са натрупали външен дълг, равняващ се на към 40% от икономическата продукция на страната . Големите заеми като 7-те милиарда $, които компанията за сладкиши „ Yildiz Holding” се пробва да предоговори и неплатените 4,75 милиарда $, свързани с покупката на водещ телекомуникационен оператор в Турция, стартират да повдигат въпроси за положението на корпоративните салда.

Докато вложителите упорстват за по-предпазлива икономическа политика, държавното управление желае да подтиква растежа, воден от потребителското търсене.

Въпросът е, по кое време стопанската система ще доближи точка на изкривяване и ще навлезе в низходящ цикъл.

Турската лира означи най-лошото си тримесечие от година насам и доближи рекордно ниска стойност , откакто интернационалната организация Moody's намали кредитния рейтинг на Турция, който сега е на равнище „ junk”(„ боклук” – под капиталовата скала).

Възможността за рецесия на платежния баланс, въпреки и към момента ниска, се е нараснала повече от предстоящото, призна Цемил Ертем, основен стопански консултант на Ердоган, само че акцентира, че темпът на напредък е резистентен и инфлацията би трябвало да се забави бързо през втората половина на годината.

В опит да задържи задграничния капитал централната банка на Турция увеличи лихвените проценти с повече от 400 базисни пункта (4%) от началото на 2017 година

Междувременно обаче кредитните тласъци, подкрепени от държавното управление, доведоха до растеж на кредитирането с 40%. А инфлацията надвишава повече от двойно целевата стойност на централната банка, оставайки над 10% към този момент 8 месеца.

Нетните директни задгранични вложения понижиха до 8 милиарда $ през 12-те месеца до януари , което значи, че по-малко от 20% от недостига на Турция се финансира от дълготрайни вложители, оставяйки локалните активи подвластни от портфейлните потоци, които се двоумят с настройките на международните пазари.

Ако лирата продължи да пада, а инфлацията, да пораства, централната банка ще бъде принудена още веднъж да вдигне лихвите. Правителството към този момент дава отговор на казуса, като разгласи нов капиталов проект на стойност 32 милиарда $.

Ердоган сега е яхнал вълна от националистически жар след успеха на турската войска в интервенцията за завладяването на сирийския кюрдски град Африн, само че ще желае да задържи и даже да ускори поддръжката за себе си до изборите, тъй че не може да си разреши стопански проблеми.

В тирада в петък той призна, че лирата е поевтиняла, само че отново уточни обичаното си решение: повече напредък.

„ Имам неприятни вести за тези, които се пробват да употребяват валутния курс като чучело, с цел да объркат нашия народ”, сподели той. „ С високия ритъм на напредък, какъвто Турция ще реализира през 2018 година, всички тези игри, които се пробват да играят против нас, ще се провалят още веднъж”, съобщи Ердоган.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР