Турската икономика прегрява и това може да се превърне в

...
Турската икономика прегрява и това може да се превърне в
Коментари Харесай

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

Турската стопанска система прегрява и това може да се трансформира в сериозен проблем за президента Реджеп Ердоган дотам, до каквато е и за кредиторите на страната.

В южната ни съседка валутата е притисната по тежестта на дефицитът по настоящата сметка и двуцифрената инфлация. И всичко това на фона на растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) от 7.4% до 851 милиарда $ за предходната година, което е най-големият напредък измежду главните международни стопански системи.

Успоредно с това президентът се пробва да затвърди ръководството си по време на изборите през идната година и за него е изключително значимо да не се стига до каквито и да било турболенции. Но индикациите за такива порастват от ден на ден.

Един от сигналите е повишеният дълг на турските компании, който към този момент възлиза на 40% от Брутният вътрешен продукт на страната.

За проблемите на частния бранш приказват опитите на производителят на сладки произведения Yildiz Holding за предоговаряне на отговорности от 7 милиарда $, както и неплатени 4,75 милиарда $ за покупката на водеща телекомуникационна компания в страната. Всичко това подвига въпроса за това какъв брой здрав е корпоративния бранш, написа Bloomberg.

Докато вложителите в Турция упорстват за по-предпазлива икономическа политика, държавното управление наподобява няма планове да лимитира растежа, чийто максимален мотор е потреблението. Това от своя страна води до все по-големи терзания от страна на кредиторите на страната.

" Постигането на осмислено закъснение на стопанската система не е в стила на Ердоган. Инвеститорите се питат обаче какъв брой дълго това ще продължи без интервенция и без да докара до корекции в курса на лирата ", споделя Нейджъл Рендел, който е анализатор в лондонската Madley Global Advisors.

Валутата мина през най-тежкото си тримесечие за последната съвсем една година и доближи рекордно ниско равнище малко откакто организация Moody`s намали кредитния рейтинг на Турция до равнище " отпадък ".

Въпреки всички тези притеснителни сигнали от страната не престават да настояват, че рисковете към този момент са зад тила им.

Икономическият консултант на Евроган Семил Ертем съобщи в края на март, че растежът на турската стопанска система е постоянен и инфлацията ще се забави през втората половина на годината. Вицепремиерът Мехмет Шимшекпък разяснява, че прегряването на стопанската система е останало в миналата година и страната има доста по-здравословен напредък сега.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР