Турската икономика е в изключително тежко положение, а санкциите срещу

...
Турската икономика е в изключително тежко положение, а санкциите срещу
Коментари Харесай

Ердоган поиска от Байдън да му отмени някои несправедливи санкции

Турската стопанска система е в извънредно тежко състояние, а глобите против Русия могат да я докарат до колапс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи пред американския си сътрудник Джо Байдън, че посредничеството във войната сред Украйна и Русия е значимо за Анкара, откакто висшите дипломати на двете страни организираха диалози в Анталия, съобщи NOVA.

Анкара поддържа тесни връзки с Москва и Киев и през днешния ден беше хазаин на знакова среща сред украинския външен министър Дмитро Кулеба и съветския Сергей Лавров в южния курортен град Анталия.

Разговорите не съумяха да реализират пробив във връзка с прекратяването на огъня или филантропичните въпроси, само че подчертаха ролята на Турция като медиатор в двуседмичната война.

По данни на турското президентство по време на 45-минутния телефонен диалог с Байдън Ердоган е декларирал, че за Турция е значимо да може да беседва и с двете страни и да бъде " медиатор " в търсенето на решение на спора.

Белият дом заяви, че президентът Байдън е " изразил признателност " за посредническите старания на Турция и че двамата водачи са " удостоверили мощната си поддръжка " за Украйна против съветската експанзия.

Според изказването на турското президентство Ердоган е изискал също по този начин да бъдат анулирани " несправедливите наказания ", които Вашингтон наложи на Турция през 2019 година, откакто Анкара закупи съветска отбранителна противоракетна система.

Анкара се стреми да придобие 40 изтребителя F-16 и аварийни елементи, нужни за поддръжката и модернизацията на съществуващия ѝ флот от F-16.

Турция похарчи 1,4 милиарда $, когато поръча стелт изтребители F-35, само че самолетите не бяха доставени, откакто Съединени американски щати замразиха контракта от 2019 година поради закупуването от Анкара на съветската система за противоракетна защита С-400.

Системата се преглежда като опасност за изтребителите F-35, което накара Вашингтон да изключи Турция от авангардната си военна стратегия.

Турция достави бойни безпилотни самолети на своя съдружник Украйна, само че също по този начин желае да поддържа положителни връзки с Русия, от която е тясно подвластна най-много за туристическия си бранш и доставките на пшеница и сила.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР