Турската икономика е нараснала с 1,8% през 2020 г. на

...
Турската икономика е нараснала с 1,8% през 2020 г. на
Коментари Харесай

Световната банка: Пандемията няма да възпре икономиката на Т...

Турската стопанска система е повишена с 1,8% през 2020 година на фона на пандемията от ковид, се споделя в изказване на Огюст Тано Куаме, държавен шеф на Световната банка за Турция.

" Това в действителност е доста значим ритъм на напредък за огромните стопански системи ", акцентира Куаме по време на среща във връзка отчета за стопански мониторинг на Турция, оповестен от Световната банка.

Той сподели, че отчетът включва оценки за турската стопанска система и оферти за мощен напредък в бъдеще.

" Много страни се борят с последствията от тази рецесия. Световната стопанска система се сви с 4,3% предходната година, в случай че изключим Китай, приказваме за 5% стесняване ", сподели той.

Пандемията е нараснала бедността по целия свят. „ Смятаме, че през 2020 година близо 100 милиона души по света са изпаднали в последна беднотия “, сподели той.

Дейвид Найт, старши икономист в Отдела за макроикономика, търговия и вложения на Световната банка, заяви: " Въпреки че Турция беше съществено наранена от пандемията, цялостното икономическо показване на Турция беше доста положително през 2020 година Тя набъбна с 1,8 на 100, " сподели той.

Всъщност Турция беше най-бързо разрастващата се страна измежду страните от Г-20 от предходната година, означи той, добавяйки, че растежът се чака да бъде 5% тази година.

Той съобщи, че фискалната обстановка в Турция е релативно добра през миналата година и че бюджетният недостиг е 3,5%, като уточни, че бюджетният недостиг на Турция е доста по-нисък спрямо доста други страни.

" Очакваме актуалният евентуален напредък да осъществя 4,5% годишно през 2022 и 2023 година в светлината на настоящите данни ", сподели Найт, добавяйки, че Световната банка чака инфлацията в Турция да бъде 15,5% тази година.

Междувременно през уикенда турската лира означи рекорден спад от 8.60 TL. против $. Един лев се разменя за 5.20 TL.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР