Турската холдингова компания Yildirim е представила обвързваща оферта за придобиването

...
Турската холдингова компания Yildirim е представила обвързваща оферта за придобиването
Коментари Харесай

Турската Yildirim иска да купи хърватската химическа компания Petrokemija

Турската холдингова компания Yildirim е показала обвързваща оферта за придобиването на хърватския производител на торове Petrokemija, който неотдавна разгласи прановете си да се делистне от Загребската фондова борса, оповестява Seenews, базирайки се на информация от хърватската медия Poslovni Dnevniк. Според неофициални данни тази оферта е годна до 31 януари.

Офертата е била показана на мажоритарния акционер на компанията Terra Mineralna Gnojiva, както и на държавни фондове и компании, които държат дружно още 45% от акциите на Petrokemija. Terra Mineralna Gnojiva, взаимно дружество на локалната петролна и газова група INA и газовата компания Prvo Plinarsko Drustvo, придобива 54.517% дял в Petrokemija през 2018 година посредством нарастване на капитала с 300 млн. хърватски куни (40 млн. евро).

По данни на медията държавният фонд за преструктуриране и приватизация на предприятия CERP има подозрения във връзка с турската оферта. CERP, който преди три години дава отговор за преструктурирането на компанията и обезпечава нейното оцеляване, желае производителят да резервира активността си в дълготраен проект, с цел да обезпечи непоклатимост на доставките на минерални торове за локалните аграрни компании.
Лош миг за договаряния
Преговорите с евентуалните вложители ще се проведат в неподходящ за Petrokemija миг заради краткотрайното прекратяване на производството поради високите цени на природния газ. Освен това ще са нужни огромни вложения, преди Petrokemija да може да отговори на екологичните стандарти на Европейския съюз. През предходната седмица Petrokemija заяви, че нейните акционери ще гласоподават предложение за събаряне на компанията от фондовата борса в Загреб, защото компанията няма огромни изгоди от търговията на контролирания пазар, само че в това време има високи разноски и е задължена да дава отговор на избрани условия като записано обществено сдружение. С този ход компанията ще спести към 100 хиляди куни (около 13 300 евро). Общото заседание през февруари също по този начин ще упълномощи управлението да вземе решение да изкупи акциите на тези акционери, които гласоподават срещу предлагането за делистване.
Реклама
За деветте месеца на предходната година оперативните доходи на сдружението са достигнали 1.5 милиарда куни при 1.4 милиарда година по-рано. Печалбата за интервала е била 18.76 млн. куни при загуба от 31.5 млн. през същия интервал на 2020 година
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Промишленост
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР