Турската армия и съюзните ѝ формирования от ислямистката организация „Свободна

...
Турската армия и съюзните ѝ формирования от ислямистката организация „Свободна
Коментари Харесай

Африн падна: Протурските бойци грабят имуществото на кюрдите

Турската войска и съюзните ѝ формирования от ислямистката организация „ Свободна сирийска войска “ (ССА) влязоха в административния център на кюрдския анклав Африн в северозападна Сирия. Няколко часа преди този момент обаче бойците от ССА бяха заели северните предмостия, височината Тел Тавил и горския масив край северните околности на град Африн. Кюрдите не са оказали проведен отпор. Командването на кюрдските „ Отряди за национална самозащита “ (ОНС) поради обстановката е взело решение да изведе главната част от своите сили от Африн и да ги изпрати в региона на Манбидж, намиращ се в североизточната част на сирийската провинция Алепо.
На турско-ислямистките сили им е бил необходим към половин час, с цел да вземат под надзор цялата западна част на Африн. По линиите на прикосновение в източната част на града престрелките са траяли от 03:00 до 04:00 в неделя, написа съветското електронно издание EurAsia Daily, представено от организация " Фокус ".
Сутринта на 18 март турските военни и бойците от ССА към този момент са направлявали целия град и неговото южно предградие Туранд. Селищата Киразли и Айн-Дара към този момент още са във притежание на кюрдите, само че главният претекст е от там да се оказва помощ на жителите на Африн, които са решили да го изоставен . Край южните граници на града са се стълпили хиляди мирни поданици. Според свидетелства от очевидци бойците ислямисти са пропущали хората през проведените блокпостове единствено против несъмнено възнаграждение .
Бойците от ССА са устроили огромно плячкосване на град Африн. Ислямистите се разпореждат в изоставените от кюрдите домове, магазини, отмъкват имущество, разнообразни транспортни средства и дори домашни животни. Турските военни са се разположили съществени в покрайнините на града и не вземат присъединяване в грабежа.


Успоредно с рухването на Африн на процедура се е прекратила съпротивата на Общински народен съвет и в планинските региони на запад от град Африн. Кюрдите са се изтеглили от блокираните от турците региони в нощта против 18 март. Все отново там е останал дребен отряд на кюрдските формирования.
Според турските медии интервенцията ще продължи до цялостното изчистване на района от „ терористите “. За последваща цел на турската войска се сочи следеният от кюрдите град Манбидж, където е ситуиран и стеснен контингент от американски военнослужещи.
Руското издание добавя, че през последните няколко дни Африн е изоставен от повече от 150 000 поданици поради интензивните артилерийски обстрели и въздушните удари по жилищните квартали на града .
Припомняме, че Турция стартира дружно със свои съдружници интервенция „ Маслинова клонка “ в края на януари. Основната ѝ цел бе прочистването на анклава Африн, който е на границата с Турция, от кюрдските „ Отряди за отбрана на народа “(ОЗН).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР