Турска делегация ще посети Вашингтон следващата седмица, за да проследи

...
Турска делегация ще посети Вашингтон следващата седмица, за да проследи
Коментари Харесай

Турция ще се опита да купи нови изтребители F-16 от САЩ

Турска делегация ще посети Вашингтон идната седмица, с цел да наблюдава осъществяването на обещанието на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да достави изтребители F16 за застаряващите военновъздушни сили на Турция, заяви Агенция Франс Прес.

Турският министър на защитата Хулуси Акар сподели, че екипът ще дойде във Вашингтон в понеделник по покана на неназовани американски публични лица.

Той обаче уточни, че Анкара остава твърдо срещу изискванията за продажбата, сложени от водещи членове на Конгреса, които се тормозят от напрегнатите връзки на Турция с Гърция.

" Ние не можем да приемем тези условия. Нашето предпочитание е Сенатът да ги отстрани ", съобщи Акар в телевизионно изявление, представен от БНР.

През 2019 година Турция, която е член на НАТО, беше изхвърлена от програмата за изтребители F35 Joint Strike Fighter поради придобиването на съветска система за противоракетна защита.

Изборът на Байдън беше последван от едногодишно изстудяване на връзките сред Вашингтон и Анкара, обвързвано с нарушаванията на правата на индивида и острата външна политика на Турция.

Но администрацията на Байдън е по-благосклонна към Турция след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Байдън съобщи, че желае Конгресът да утвърди продажбата на F16, откакто се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в границите на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид.

Някои водещи американски сенатори обявиха, че ще одобрят продажбата единствено, в случай че Турция приключи териториалния си спор с историческия си противник Гърция.

Турция би трябвало да изпрати най-новия си сондажен транспортен съд в оспорваните води на Източното Средиземноморие в търсене на природен газ.

Последната сходна задача наоколо до разделения остров Кипър през 2020 година провокира интернационална рецесия, при която турски и гръцки военни кораби се сблъскаха в намерено море.

Пълномащабна война беше предотвратена с помощта на бързата интервенция на водачите на НАТО и на посредничеството на Германия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР