Туроператорските компании ще могат да кандидатстват за нова държавна помощ,

...
Коментари Харесай

Tуроператорите ще могат да кандидатстват за нова държавна помощ от 16 млн. лв

Туроператорските компании ще могат да аплайват за нова държавна помощ, която ще се употребява само за възобновяване на пари на клиенти за планувани, само че неосъществени около пандемията пътувания от 1 март до 31 декември предходната година. Парите, които са общо 16 млн. лева, ще се разпределят на база оборот, само че най-много дължимите суми към клиенти. Това е новата скица, по която страната ще се опита да подкрепи този бранш, който е един от най-тежко потърпевшите от рецесията.

Схемата е обещана от месеци, само че стартът й се забави, а компаниите към този момент са в развой на възобновяване на пари. Сега проектите са кандидатстването да стартира от началото на юли.
16 млн. лв- за задължения към клиенти
Досега туроператорите получиха два пъти помощ от страната след дълги договаряния с държавното управление и даже митинги. Макар че те бяха един от първите бизнеси, усетили удара на пандемията откакто започнаха да анулират стратегии за пътувания още преди идването в България на ковид, първите пари, които им бяха изплатени пристигнаха през януари. И тогава се, че вместо обещаните 10% от оборота, компаниите са получили 1% дотация поради високия брой кандидатстващи и отделения дребен бюджет от 10 млн. лева Впоследствие през март бе стартирана нова скица за подкрепяне с 55 млн. лева бюджет.

Сега от туристическото министерство оповестиха, че има утвърждение на Европейска комисия за нова държавна помощ за туроператорите. Измежду компаниите в сектора ще се разпределят 16 млн. лева, които могат да се употребяват единствено за покриване на задължения към клиенти, чиито предплатени пътувания не са били осъществени, само че те са поискали да получат назад парите си вместо ваучер за различно пътешестване. Условието е, че една компания може да получи най-много 15% от оборота си за 2019 година, само че не повече от сумата, дължима към клиенти. Самите провалени пътувания е трябвало да се състоят в интервала сред 1 март и 31 декември 2020 година, е друго изискване за кандидатстване.

На този стадий няма изясненост по кое време тъкмо ще стартира приема на документи, който ще се случва през електронната система за ръководство на националните вложения (СУНИ). По проект това би трябвало да се случи от 1 юли, само че туристическото министерство оповестява на уеб страницата си, че следва решение на Министерски съвет за разкриване на схемата за подкрепяне и детайлните условия по нея.
Дългове за над 100 млн. лева
Все още няма обществена информация каква сума дължат туроператорите на клиентите си за неосъществени пътувания като оценките през последните месеци на разнообразни компании и организации в сектора са за сред 100 и 140-150 млн. лева Още през лятото на предходната година бяха признати текстове в закона за изключителното състояние, които пък дадоха опция на компаниите да издават ваучер за различно пътешестване вместо възобновяване на пари на клиентите. Ако самите те не се възползват от него в период от 1 година, то тогава туроператорът дължи цялата предплатена сума. Именно през март стартира и интервала, в който туроператори и туристически организации трябваше да стартират да връщат пари около първите провалени почивки поради локдауна от предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР