Туроператори се обявиха против вече приетите промени в Закона за

...
Туроператори се обявиха против вече приетите промени в Закона за
Коментари Харесай

„Българският туризъм е на колене“: Туроператори не са съгласни с вдигането на ДДС-то

Туроператори се оповестиха срещу към този момент признатите промени в Закона за Данък добавена стойност, съгласно които данъкът за туроператорската активност се усилва на 20% от 1 юли 2024 година

Приетите промени още един път демонстрират концептуалното недоумение на туризма като стратегически за страната ни бизнес “, пишат от Обединение „ Бъдеще за туризма “ в публично писмо до министър-председателя, министъра на туризма, министъра на финансите и икономическата, и туристическа комисия към Народното събрание.

Според туроператорите тези промени ще доведат до две еднообразно неподходящи последици – до повишение на цените на пакетите или утежняване на качеството. И едното, и другото ще го трансфорат в неконкурентноспособен на европейския пазар.

Представителите на сектора са на мнение, че повишаването на услугата за българските жители ще провокира отлив от записвания през български туроператори и ще усили трафика на резервации към разнообразни външни платформи.

Приетите промени ще слагат на колене българския туризъм, който ще разчита само на хотелски резервации, защото единствено хотелите ще бъдат конкурентни субекти на европейския пазар. В подобен случай за какъв туризъм изобщо става въпрос, когато няма да бъдем в положение да покажем на света историческото си и културно завещание и възхитителната си природа? “, пишат от ОБТ.

Те предизвестяват, че увеличената ставка ще принуди доста компании да стартират всеобщи съкращения и приканват за опазване на диференцираната ставка.

Припомняме, че понижената ставка за туроператорите, дружно с тази за заведенията, беше призната през 2020 година като антикризисна мярка.

Интересното е, че депутатите резервираха 9% Данък добавена стойност за заведенията за хранене и през идната година, само че съгласно финансовия министър България ще влезе в наказателна процедура, в случай че резервира по-ниската ставка за туроператорите. Действието ѝ се удължава доникъде на годината, с цел да се даде дребна предвидимост на бизнеса.

Още през 2020 година тогавашният ръководител на Бюджетната комисия, Менда Стоянова, предизвести за допустима наказателна процедура към България поради намаляването на ДДС-то за туроператорите, защото това опонира с европейската инструкция за Данъка върху добавената стойност.
Депутатите публично удължиха Данък добавена стойност привилегиите за заведенията
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР