Туроператори и туристически агенти обявиха, че ще излязат на протест

...
Туроператори и туристически агенти обявиха, че ще излязат на протест
Коментари Харесай

Туроператори излизат на протест – Борисов неглижирал проблемите им

Туроператори и туристически сътрудници оповестиха, че ще излязат на митинг във вторник – 28 юли, пред Министерския съвет в символ на неодобрение от това, че държавното управление неглижира изцяло проблемите им, зародили в резултат на пандемията, от държавното управление.

" Търпението и толерансът на заетите в сектора са изчерпани. Без отговор останаха десетките писма и предложения за градивен разговор с премиера Бойко Борисов и с министрите от неговия кабинет, последното от които беше входирано на 16 юли. С него огромни туроператори, подкрепени от браншови организации, насочиха поредна покана за среща с министър ръководителя ", оповестяват в неделя от Обединение " Бъдеще за туризма ". То показва, че негови членове са над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица и зад него стоят към 300 000 заети в областта на туризма – туроператори, туристически сътрудници, хотелиери, ресторантьори, притежатели на къщи за посетители и места за настаняване, екскурзоводи и превозвачи.

Информацията за техния митинг идва, без значение че часове, откакто пое туристическия сектор от напусналата Николина Ангелкова в петък, вицепремиерът Марияна Николова беседва с представители на туристическия отрасъл. На срещата с сектора с оповестена цел превъзмогване на " тежкото положение " на туризма сега стана ясно, че 70 % от хотелите в двата огромни морски курорта – Слънчев бряг и Златни пясъци, ще останат празни през сезона. Конкретни ограничения за превъзмогване на проблемите обаче не бяха посочени.

Сега от " Бъдеще за туризма " ще излязат на митинг с искане за финансово излекуване на бранша и създаване на спешен проект за подкрепяне на туроператорите и турагенциите. Настоява се държавното управление неотложно да стартира да ползва грантови схеми и обществени вложения под формата на безплатна помощ за туроператори, които реализират произлязъл туризъм, и екскурзоводи. Тяхната активност действително е спряна от 13 март 2020 година, когато бе въведено изключителното състояние, декларират от организацията.

Друго искане на сектора е да се резервира заетостта посредством образование и преквалификация в региона на цифровите умения на заетите в бранша и по линия на европейска стратегия SURE.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР