Турнирът по тенис Sofia Open от веригата ATP 250 няма

...
Турнирът по тенис Sofia Open от веригата ATP 250 няма
Коментари Харесай

Официално: Без „Sofia Open“ догодина

Турнирът по тенис Sofia Open от веригата ATP 250 няма да бъде провеждан през идната година, оповестяват Българска федерация по тенис и притежателят на правата Brandplus.

Причина за това е проблем в календара, защото през същата седмица на февруари, за когато е планувана конкуренцията в столицата, националите ще играят решаваща подготовка за Световна група I на Купа " Дейвис ".

" На свое съвещание Управителният съвет на Българската федерация по тенис взе решение шампионатът Sofia Open от веригата ATP 250 да не бъде провеждан през февруари 2023.

Беше разисквано и взето под внимание дублирането на датите за присъединяване на националния мъжки тим в извънредно значимия плейофен мач за влизане в Световна група I за Купа " Дейвис " против отбора на Нова Зеландия през февруари с тези, избрани от ATP за шампионата в София през 2023.

Освен това, от техническа и финансова позиция е съвсем непостижимо предизвикателство да се провежда толкоз сериозен шампионат в рамките единствено на три месеца след края на предходния.

Приоритет и съсредоточаване на напъните на БФТ през 2023 са присъединяване на мъжкия тим за Купа " Дейвис ", на женския за Купа " Били Джийн Кинг ", както и дейностите по масовизиране и популяризирането на тениса. Не на последно място и забележителното увеличение на поддръжката през 2023 за развиването на младите български тенис гении, които реализираха невероятни триумфи през годината.

УС на БФТ показва страдание за създалата се обстановка по отношение на Sofia Open, зародила от пренареждането на календара от страна на АТР за 2023. В тази връзка УС дава мандат на оперативното управление на БФТ да търси други разновидности за осъществяване на ATP шампионат или Чалънджъри и WTA шампионат в България през втората половина на 2023 или през 2024.

Същевременно УС на БФТ показва откровена признателност за сполучливото съдействие със своите сътрудници и притежатели на правата за шампионата от веригата ATP 250 – Brandplus.

БФТ показва голяма признателност и благодарност към хилядите правилни почитатели, които подкрепяха шампионата през годините и които заслужават скоро отново да се организира АТР шампионат в София ", оповестяват от федерацията.

Притежателят на правата Brandplus прибавя: " Това не беше елементарно решение, само че беше единствената подобаваща алтернатива поради опълчването на датите за Sofia Open следващата година с Купа " Дейвис ", където България ще играе плейоф за Световната група I в Нова Зеландия през февруари.

Освен това триумфът на Sofia Open би бил заплашен при съществуването на няколко други шампионата за Купа " Дейвис " по света, а и няма подобаваща алтернатива за осъществяване на ATP 250 шампионат на закрито в България по което и да е друго време.

Българската федерация по тенис има за цел да работи с ATP и се стреми да обезпечи бъдещи благоприятни условия за различен ATP шампионат в България.

Прекараното време в София беше прелестно и триумфът на шампионата пролича по представянето на българските играчи през годините, само че също по този начин стана основа и ходило за задгранични тенисисти, някои от които завоюваха своите първи трофеи, а други се изстреляха към по-добър ранкинг. Това е същинско доказателство за упоритата работа и всеотдайността на всички забъркани през последните 7 години.

Искаме да благодарим на господин Стефан Цветков и на Българската федерация по тенис за непрестанната им поддръжка и неизменност да са домакини на Sofia Open през годините и да успеем да организираме шампионата даже по време на пандемията от COVID-19.

Искаме също да благодарим на Министерството на младежта и спорта, на всички взели участие хора, спонсори и сътрудници, както и на невероятните почитатели, които подкрепяха шампионата през годините и му разрешиха да прерасне в сполучлив ATP 250 шампионат, гледан от милиони и посочил на света прелестния град София и България ".
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР