Турнето на виртуозния цигулар Ара Маликян , в рамките на

...
Турнето на виртуозния цигулар Ара Маликян , в рамките на
Коментари Харесай

Ара Маликян посвещава концерта си в Пловдив на малкия си син Кайро

Турнето на виртуозния цигулар Ара Маликян, в границите на което е концертът му на 3 септември на Античния спектакъл в Пловдив, е отдадено на дребния му наследник Кайро и въображението на детството.  
Прочетете още
„ Това турне е  резултат от моето израстване до него  -  това са всички звуци и мелодии, които съм почувствал и са ме въодушевили от него и от живота посредством него ”, споделя той.

Забележителният цигулар ще предложи вълнуваща стратегия, с която за следващ път ще завоюва сърцата на феновете си както у нас, по този начин и по света.

„ Маликян има инстинкт към музиката и цигулката, какъвто съм виждал само в най-големите виртуози. Когато хване цигулката и засвири, се потапя в музиката и нищо повече не го интересува. Той е нехарактерен и виртуозен музикант, който си заслужава да бъде слушан още веднъж и още веднъж ”, споделя огромният испански режисьор Карлос Саура за Ара Маликян, като го снима във кино лентата си „ Хота: Отвъд Фламенкото “.

Нежната цигулка на Ара звучи и в саундтрака на един от най-красивите филми за любовта на различен исполин на испанското кино – Педро Алмодовар, „ Говори с нея ” (2002 г.), а по-късно и в скандалния „ Лошо образование “ (2005 г.).

Испанските режисьори обичат характера и душата на неговата цигулка, като тя може да се чуе в музиката към филми на Мигел Абаладехо, Манане Родригес и Емилио Арагон.

И това е изцяло естествено, тъй като Ара Маликян, тръгнал от Ливан и живял на разнообразни места в Европа, избира Испания за собствен дом и към този момент над 20 години е част от културния й живот. В продължение на 7 години той е концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. В Испания гради дом и семейство, като избира за своя спътница красивата актриса и режисьор Наталия Морено. Двамата имат наследник Кайро, който към този момент е на 7 години.

Наталия Морено снима за своя брачен партньор Ара Маликян документален фил „ Живот сред струните ”, който испанците толкоз доста харесват, че лентата печели през 2020г. най-престижните филмовите награди на Испания Forque и Goyа.

„ Живот сред струните ” споделя историята на цигуларя с арменско сърце, като извадена от филм или авантюристичен разказ, само че в действителност действителна. Спомените и документите са събирани 40 години от бащата на Ара и в този момент неговата снаха насочва с този филм обръщение към него, че синът му е жив, оживял от беди и войни и е един от най-блестящите музиканти на съвремието.

„ Музиката в моето семейство е повече от музика. Тя е спасението. Тя е животът ”, са първите думи на Ара Маликян във кино лентата.

„ Кагато татко ми ми завеща цигулката, знаеше, че тя освен ще ме избави, само че и ще ме направи благополучен.  И се оказа прав ”, добавя той.

Дядото на Ара бяга от арменския геноцид през 1915 година и по знамение се избавя, представяйки се като част от оркестър. Така една цигулка избавя живота му и пропътува пътя от Италия през Армения до Ливан, с цел да попадне по-късно в ръцете на тригодишния Ара и да стане негова безконечна спътница.

Години по-късно фамилията на Маликян е насила да напусне Бейрут поради войната в Ливан. На 12 години Ара изнася първия си огромен концерт, на 14 – към този момент е най-младият студент в музикалното учебно заведение в Хановер със стипендия от немското държавно управление. Учи музика в Лондон в Guildhall School of Music & Drama. Сприятелява се и дели една квартира с Васко Василев и от него научава доста за българите и българския фолклор. Казва, че националната ни музика е „ изумителна и вдъхновяваща ” и че мечтае един ден да я свири.

Като студент в Германия и Англия живее оскъдно и се устоя със свирене по сватби, пътува с турнета на Ванеса Мей дружно с българския цигулар Васко Василев. Не се хвали с цигулката си, и с цел да скрие бедния ѝ генезис, измисля историята на лютиера със странното име Алфредо Равиоли, който бил основал единствено пет инструмента…и се отдръпнал да живее във Владивосток.

15 години по-късно Ара Маликян към този момент е изкачил стълбата на триумфа и е продал над 100 хиляди копия от " Четирите годишни времена " на Вивалди. Носител на най-големите награди от международни състезания, като „ Феликс Менделсон “ в Берлин, „ Пабло Сарасате “ в Памплона и „ Николо Паганини “ в Генуа.  През 2015 година е номиниран за Латино грами.

От осем години Ара Маликян има личен оркестър и обикаля света, с цел да споделя истории посредством всички стилови, ритми е музиката на разнообразни нации.

„ Класическата музика е толкоз огромна и велика, задоволителна е! Просто желаех да открия разнообразни неща. ”, споделя Ара за своите търсения.

Концертът му на 3 септември на Античния спектакъл е от 20 ч. Билети се продават в системата на 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР