Туризмът във Варна може да процъфти, ако бъде реализирана идея,

...
Туризмът във Варна може да процъфти, ако бъде реализирана идея,
Коментари Харесай

Предвиждат създаването на 4 изкуствени острова във Варненското езеро с уникален гребен канал

 Туризмът във Варна може да процъфти, в случай че бъде осъществена концепция, заложена в Общият организационен проект, която планува построяването на 4 изкуствени острова във Варненското езеро с неповторим гребен канал сред тях, както и изкуствения остров в курорта " Св. Константини и Елена ". Това показа за Varna24.bg регионалният шеф на Варна Стоян Пасев. 

" С Общият организационен проект на гр. Варна, който беше признат много от дълго време, има концепция за построяването на неестествен остров край Варна, много остаряла е концепцията. Сега нещата ставата вероятни с приемането на Общ устройствен план на курорта " Св. Св. Константин и Елена ", където можем към този момент да кажем, че има капиталов интерес и то от притежателя на комплекса.

Основното предопределение на този остров не е единствено атракция, а и брегоукрепване. Знаете, че нашето Черноморие много корозира и за разлика от другите европейски страни, ние останахме единствената страна, която не се е справила с този проблем. Корозията и потребността от брегоукрепване е най-вече в Североизточна България, Варна и Добрич са най-засегнати от този проблем.

За жал и концесионерите не престават да се оплакват, че плажната линия продължава да понижава в последните две години. Може да е с няколко метра, само че въпреки всичко морето яде от брега. Една от функционалностите на този остров ще бъде да задържи пясъка, а за какво не да докара и нов пясък? Затова казахме, че би трябвало да се създадат всички обследвания, в това число и с институтите по хидродинамика и по океанология, които познават потока на морските течения и от кое място идва това завихряне на пясъка. Целта е да можем да ситуираме повече плажна линия на територията на комплекса.  

Знаете, че в " Св. Константин и Елена " съвсем няма пясък. На този стадий не може да се каже на каква стойност е капиталовото желание, нито от какво тъкмо ще бъде построен острова.

Предвидената величина на острова е 19,4 кв. км., т.е. много внушително оборудване. Идеята е там да бъдат направени и лодкостоянки по сходство на тези в Южна България, където бяха построени яхтени марини. Не можем да приказваме за хотели на този остров, това е доста огромно оборудване, не може да го съпоставяме с това в Дубай, въпреки че за какво не? Липсата на такива острови и атракции е минус за нашето Черноморие за развиване на морски туризъм с яхти и лодки. След като към този момент е признат Общият организационен проект, може да стартира публично разискване на плана с опит от другите страни. Това ще бъде първият подобен остров в България.

Има план за още четири изкуствени острова в самото варненско езеро. Те също бяха обект на Общ устройствен план на гр. Варна. Идеята е да се направи сред тези острови в канала гребен канал, което е неповторимо. Това би довело до развиване на всевъзможен вид туризъм за града ни. Имаше концепция от Пристанищна инфраструктура дълбачките, които удълбочават канала, вместо да хвърлят материала във вътрешността в морето, да го изсипват в езерото за тези острови. С материал от самото море би било по-екологично, вместо да носим камъни от вътрешността. Основният въпрос естествено е от кое място ще намерим средства за построяването, само че има достатъчно европейски стратегии, които отворят сега, а и самата тематика " Брегоукрепване “ е злободневна за страната ни, тъй че можем да намерим европейско финансиране ", разяснява за медията ни регионалният шеф.

Какво още сподели Стоян Пасев вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР