Туризмът в страната се оживява, но остава далеч от успешната ...

Туризмът в страната се оживява, но остава далеч от успешната

Туризмът в страната се оживява, но остава далеч от успешната 2019 г.

Туризмът в страната се оживява, само че остава надалеч от сполучливата 2019 година Това лято броят на българите по Черноморието е доста по-малък в съпоставяне с предходната година, настояват от браншаПрепоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Туризмът в страната се оживява, само че едвам ли и този сезон ще доближи равнищата от 2019 година преди пандемията, считат представители на туристическия отрасъл. Като фактори за възобновяване на интереса на туристите се показват смекчаването на Covid ограниченията и богатият културен календар на някои от областите.

Хотели с висока категория и покрай морето са цялостни, сподели за Българска телеграфна агенция проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. По думите му свободни места има в базите с по-малко звезди, които са по-далеч от плажната линия и оферират по-нискокачествен артикул. Според Маринов през това лято в комплексите към Варна максимален е броят на поляците. Има и доста почиващи от Германия, Румъния, Чехия, Словакия. Макар и с дребен пазарен дял, се завръщат и гостите от Иран, сподели още Маринов.

"През това лято броят на българите по Черноморието е доста по-малък в съпоставяне с предходната година ", уточни Маринов. Според него главният фактор е инфлацията, която топи спестяванията на хората и те се въздържат от разноски за почивки. От друга страна, отпаднаха Covid рестриктивните мерки в Турция и Гърция и доста от сънародниците ни още веднъж пътуват до тези страни, сподели още Маринов.

Според него войната в Украйна способства за по-ниския брой задгранични летовници у нас. Фактор е и хаосът по европейските летища през този сезон, който докара до преориентиране на превозвачите към по-масовите туристически дестинации, добави Маринов. Неговата прогноза е, че идващите с въздушен превоз у нас ще са по-малко с 25-30 % по отношение на най-силната за родния туризъм 2019 година.

През последните години на пазара се обрисува нов, много сериозен сегмент – българи, които работят в чужбина, добави Маринов. По думите му по родното Черноморие те идват на отмора за по една-две седмици дружно със фамилиите си. Има българи, които са към този момент непрекъснати клиенти на някои от хотелите, а нерядко водят със себе си и други хора, заключи той.

Хотелите и местата за настаняване в Пловдив са запълнени на 95% в почивните дни и това е в следствие на развития събитиен туризъм в града, разяснява Любозар Фратев, ръководител на сдружението с нестопанска цел "Съвет по туризъм " в Пловдив. Благодарение на Културния календар, одобрени фестивали като OPERA OPEN, "Черната кутия ", "Сцена на кръстопът ", "Вино и гурме " и други вършат града доста привлекателна четири сезонна дестинация, разяснява Фратев.

По данни на Национален статистически институт за срока януари-май 2022 година Пловдив записва растеж на броя осъществени нощувки от 97 на 100 по отношение на същия срок на миналата година. Осезаемо е нарастването на чужденците, пренощували в града. То е с 250 на 100 повече по отношение на предходната година. Като съществени генериращи туристически пазари се обрисуват: Турция, Германия, Гърция, Румъния, Испания, Нидерландия, Италия, Обединено Кралство, Съединени американски щати и Франция. Въпреки растежите резултатите приближават, само че не доближават равнищата на всички стопански знаци от годината преди пандемията, сподели Юлиана Йорданова, началник отдел "Туризъм " при Община Пловдив.

През актуалната година Пловдив получи следващо самопризнание, като зае четвърто място в класацията за „ Най-добра европейска дестинация “, което е опция за ориентиране на фокуса на българската и интернационалната аудитория към града, означи Йорданова. Тя добави, че наред с главната ранглиста, туристите от над 182 страни отредиха на Пловдив първото място в подкатегориите за "Най-добра културна дестинация в Европа 2022 ", "Най-романтична дестинация в Европа ", "Най-добра винена дестинация в Европа ".

Известен спад на туристическия поток се следи в Девин и Златоград, сравнявайки с данните от летния сезон на 2021 година, показват хотелиери. В града на минералната вода Девин към момента могат да се открият свободни места в хотелите, изяснява кметът Здравко Иванов. Местни хотелиери дефинират като водеща причина за понижението на туристите възобновяване на ваканционните пътувания зад граница, до момента в който през предходната година българските летовници се насочиха към отмора в страната поради ограниченията. Инфлацията също е ограничителен фактор за пътуванията, считат от хотелиерския отрасъл. По-слаб е и ползата от израелски групи, които обичайно идват през летния срок в Девин. Приблизително с 5 % по-малко туристи посрещат в Златоград първоначално на лятото. Хотелите в града работят при близо 80 на 100 заета леглова база. След възобновяване на трафика през Граничен контролно-пропусквателен пункт "Златоград " напролет, Етнографският комплекс още веднъж обезпечават ваканции „ море – планина “, возейки групите до плажовете в Северна Гърция.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg