Туризмът в морската столица ще спечели от традициите на този

...
Туризмът в морската столица ще спечели от традициите на този
Коментари Харесай

ММФ Варненско лято се включва в каузата Варна-дестинация на 4 сезона


" Туризмът в морската столица ще завоюва от традициите на този културен феномен за историята на града ни, какъвто е фестивалът ", добави още Коста Базитов.

" Основната линия на ММФ " Варненско лято " ще бъде построяването на нови културни мостове, които да показват Балканите като нов културен център ", съобщи по време на конференция днес артистичният шеф на фестивала проф. Марио Хосен.

В програмата на фестивала се чака да звучи източноправославна музика в естетика с будистки песнопения, както и творби, в които има симбиоза от красическа симфонична музика и рок. 

Всичко за тазгодишното издание и приятните изненади за публиката, вижте във видеото! 

Международният музикален фестивал “Варненско лято " e първият музикален фестивал в България, който е учреден през 1926г. във Варна.

Почти преди 100 година, директно след формалното разкриване на Морските бани на Варна през 1926г. – първия SPA център в морския град, емблематични персони от тогавашното варненско общество, сред които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, слагат началото на първите в страната национални музикални тържества, които след това се трансформират в най-големия Международен музикален фестивал в България.

Получил народен и интернационален авторитет, през днешния ден Фестивалът е внушителен конгрес на българското и международното музикално творчество и изпълнителско изкуство в региона на музиката.

Девизът на първите уредници " да се обединят най-хубавите музикални сили на страната " намира своето продължение и развиване в популяризирането на българската музикална просвета в програмирането на Фестивала. Редица български творби са прозвучали за първи път в границите на " Варненско лято ".

Фестивалът има многожанров темперамент и включва следните модули:

Основна стратегия – Симфонична и камерна музика

Международна музикална лятна академия

Музикална лаборатория – Варна

Ренесансова и барокова музика

Опера и балет

Кросоувър – музикални планове на границата с класиката

Програма Интермецо взаимно с Международния сценичен фестивал " Варненско лято “

Цикъл просветителни концерти " Варненско лято за деца “

Съпътстваща стратегия – изложения, филми, конференции и други

В над 90 годишната история на Фестивала впечатляващо е наличието на солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни сформира от целия свят.

Но стремежът на всяка последваща фестивална стратегия е да показва на сцената на ММФ " Варненско лято “ дружно с одобрените имена от международната музикална просвета и млади актьори – бъдещи звезди.

През 1987 година Фестивалът е признат в Европейската фестивална асоциация (ЕФА) със седалище Женева. В наши дни ЕФА е една от значимите неправителствени организации, работеща на Европейско равнище в Брюксел във връзка с културните политики на остарелия континент, която удостоява три следващи пъти ММФ " Варненско лято “ с влиятелния лейбъл за европейско фестивално качество за годините от 2015 до 2020.

През месец юни 2019г. Фестивала е почетен със специфичен приз за Европейско качество на своята стратегия и образуване измежду 715 фестивала от цяла Европа. ММФ дружно с още 23 от най-хубавите фестивали на остарелия континент получи своето отличие на специфична гала в центъра за изящни изкуства " Бозар “ в Брюксел. Изключителният триумф на фестивала се утвърди и посредством приемането на НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА, която беше оповестена по-късно на същата гала и връчена от еврокомисар Тибор Навратич.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР