Туризмът в Хърватия е изправен пред недостиг на една трета

...
Туризмът в Хърватия е изправен пред недостиг на една трета
Коментари Харесай

Огромен недостиг на работна ръка за туризма в Хърватия

Туризмът в Хърватия е изправен пред дефицит на една трета от работната си мощ през идната година. Това съобщи в петък ръководителят на националното съдружие на най-големите туристически компании в страната Велко Остоич, представен от Ройтерс.

Туристическата промишленост, съсредоточена главно върху летните месеци по известното адриатическо крайбрежие, носи съвсем 20% от брутния вътрешен артикул (БВП) на Хърватия, само че доста сезонни служащи могат да печелят повече в други страни.

" Около 100 000 души работят в бранша, а липсват към 30 - 35 000 души. Фирмите нямат време да чакат и доста от тях започнаха акции за търсене на дипломиран личен състав ", сподели Остоич.

Освен на локалния пазар на труда, хотелиерите и притежателите на заведения за хранене и питейни заведения търсят служащи и в други балкански страни като Северна Македония, Босна, Сърбия и Черна гора, както и в по-далечни региони като Украйна или даже Филипините.

Те се конкурират с по-добре платени работни места в по-богатите страни от Европейския съюз като Австрия или Германия. От януари Швейцария отваря своя пазар на труда за хървати, което оказва спомагателен напън върху туристическия бизнес.

" Заплатите за сервитьори или готвачи са два пъти по-високи в Австрия да вземем за пример, само че ние можем да се конкурираме с атрактивни условия за настаняване, по-бързо оформяне на документите за позволение за работа, липса на езикова преграда и непосредственост до дома на балканските служащи ", счита Остоич.
 Въвеждане на еврото в Хърватия: Как ще наподобяват първите две седмици?
Въвеждане на еврото в Хърватия: Как ще наподобяват първите две седмици?

Централната банка на страната изяснява и за инфлацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР