Туризмът в България се е възстановил от кризата, причинена от

...
Туризмът в България се е възстановил от кризата, причинена от
Коментари Харесай

Отчетоха рекорден ски сезон и бум на пътуванията по Великден

Туризмът в България се е възстановил от рецесията, породена от ковид, разгласи Министерството на туризма.

Зимният сезон приключва с близо 1 950 000 регистрации и изненадващо висок растеж от 23% по отношение на предковидния сезон 2019/2020. Това сочат данните от ЕСТИ за интервала 1 декември 2022 – 15 април 2023 година

Причината за рекордния растеж от 23% бе удълженият сезон и макар неналичието на доста сняг, хотелиерите бяха изобретателни и предложиха еластичен метод и нови артикули като балнео и СПА. Припомняме, че зимен сезон 2019/2020 завърши на 13 март 2020, поради оповестения тогава локдаун, само че и при естествени условия обичайно краят на сезона настава след средата на март.
Текущи данни за 2023 година

За интервала 1 януари – 15 април 2023 година са регистрирани над 1,5 млн. регистрации на туристи, като растежът по отношение на същия интервал на 2022 година е малко над 20%, според нанесените все още данни в ЕСТИ.

По оценки на Министерството на туризма, общият брой туристи, нощуващи в места за настаняване, лични парцели и еднодневни пътувания, са надхвърлили 300 хиляди за Великденските празници, като от тях над 100 хиляди са били в местата за настаняване. Оценките на специалистите в Министерството на туризма демонстрират, че приходите от туризъм по Великденските празници ще надвишават 150 млн. лева

По данни от ЕСТИ, към 65% от туристите за Великден са българи, а към 35% – чужденци, от които най-вече са били туристите от прилежащите страни, от Израел, Германия и други

Според нанесените все още данни, за интервала 13 – 18 април 2023 година най-голям е бил ползата към набожен и културен туризъм. Над 30% от пътуванията по Великден са до известни дестинации за културен и набожен туризъм, като Пловдив, Велико Търново, Троян, Русе, Трявна.

Около 27% от туристите са почивали в посочения интервал по Черноморието. Интерес има към общините Варна, Несебър, Балчик, Бургас, Поморие. Към Черноморието обичайно за Великден интерес има от румънските туристи.

На трето място с висок интерес е СПА туризмът. Осем от нашите най-известни СПА курорти са предпочетени от към 19% от туристите по Великден.

Ски сезонът е завършил на Великден, само че над 8% от туристите са избрали общините с огромни ски курорти – Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе.

Около 16% от туристите по Великден са избрали разнообразни други дестинации в страната, като това демонстрира какъв брой разнородни благоприятни условия за пътешестване и отмора предлага България.

Приходите от входящ туризъм са 915 млн. лева за интервала декември 2022 – февруари 2023 година, според калкулации на основата на данни на Българска народна банка. Ръстът на приходите от входящ туризъм този зимен сезон по отношение на същия интервал на зимен сезон 2021/2022 година е 38%.

Положително е, че приходите от задгранични туристи за интервала декември 2022 – февруари 2023 година нахвърлят с 2% същия интервал от последния предпандемичен сезон 2019/2020 година, като прогнозите демонстрират, че откакто се разгласяват данните и за доходи от вътрешен туризъм, растежът ще е по-голям.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР