Туризмът трябва да бъде обявен като приоритетен сектор и да

...
Туризмът трябва да бъде обявен като приоритетен сектор и да
Коментари Харесай

Министър Ангелкова подкрепи идеята на бранша за ваучери за здравни почивки

Туризмът би трябвало да бъде разгласен като предпочитан бранш и да разчита на евросредства за реклама в идващия програмен интервал 2021-2027 година Това взеха решение единомислещо членовете на Националния съвет по туризъм.

На съвещание в най-стария ни морски курорт Св. Св. Константин и Елена, който навършва 110 година, те дадоха поддръжка на министър Николина Ангелкова да върне бранша в листата на най-важните за България. Той не е там от 2013 година, само че в случай че бъде включен при идното разискване на финансова рамка, секторът може да бъде подсилен от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ или Оперативна програма „Региони в растеж“, сподели Ангелкова, която даде обещание да показа концепцията на неофициален съвет на министрите на туризма от Европейски Съюз през октомври.

„За 2019 година залагаме реален бюджет за национална реклама като тазгодишния от малко над 13 млн. лева и оптимистичен, който е с 2 млн. лева повече. Средствата ще се вложат както в целевите ни пазари, включени в топ 15, по този начин и в перспективни като Китай, Съединени американски щати, Индия, Япония, Южна Корея и Близкия Изток“, разясни Ангелкова.

Въпреки скромния рекламен бюджет България притегля от ден на ден посетители. Само за първите 5 месеца на тази година у нас са почивали 2,346 млн. непознати туристи – с 11,1% повече от 2017 година Със същия % са нарастнали и приходите, които са 1,6 милиарда лева, а за лятото предстоящият растеж на нощувките е 5%.

„Това демонстрира, че ограниченията ни са в вярната посока и въпреки и с дребни стъпки вървим към задачата България да стане целогодишна дестинация“, разяснява Ангелкова. Тя поддържа концепцията на сектора да бъдат въведени ваучери за здравни почивки против данъчни облекчения сходно на тези за храните.

„Моделът работи сполучливо в Унгария от 15 година посредством здравна туристическа карта за необятна гама услуги и за това време вътрешният туризъм в страната регистрира 1000% растеж. Време е да го използван, защото в този момент у нас годишно единствено 45 000 жители могат да употребяват здравните си осигуровки за рехабилитация по линия на Национален осигурителен институт. Апелът ни е МФ да поправя Наредба №7, като добави към ваучерите за храна и такива за здравна превенция“, съобщи Сийка Кацарова, ръководител председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

Другото искане на сектора, подкрепено от министъра, е задграничните сезонни служащи да могат да удължават работните си визи до 9 месеца годишно, без да се постанова след третия месец да се връщат вкъщи за възобновяване на документите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР