Туризмът е сред националните приоритети за българската икономика и формира

...
Туризмът е сред националните приоритети за българската икономика и формира
Коментари Харесай

Ангелкова в Брюксел: Насърчаваме привличането на повече инвестиции в туризма

Туризмът е измежду националните цели за българската стопанска система и образува близо 12 на 100 от Брутният вътрешен продукт и 11% от заетостта в страната. Той е тясно обвързван с развиването на транспортната инфраструктура. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с еврокомисаря по превоза и подпомагащ туризма Адина Вълян, представена от пресцентъра на министерството на туризма.

Българският министър е на работно посещаване в Брюксел. С поддръжката на премиера Борисов и цялото държавното управление работим интензивно за устойчивия напредък на туристическата промишленост и одобряването на страната като конкурентна целогодишна дестинация, уточни министър Ангелкова.
За нас е значимо освен да привличаме повече туристи, само че и те да са от по-висок клас, което значи предложение на първокачествен артикул, отговарящ на интернационалните условия, добави тя.
Двете събеседнички разискаха опциите за развиване на туризма в Европейски Съюз от позиция на свързаността, както и статута на дейностите в границите на Европейския комитет по превоз и туризъм /TRAN/. Транспортът и инфраструктурата са основополагащи детайли от туристическото развиване, които носят изгоди както на жителите на Европа, по този начин и на туристическата промишленост.
Възможността за реализиране на резистентен и наличен превоз за повече европейски жители благоприятства развиването на туризма, акцентира министър Ангелкова. Тя изрази убеденост, че българският туристически бранш ще бъде подкрепят от работата на Генералната дирекция за подвижност и превоз на Европейска комисия.
От основаването на Министерството на туризма в края на 2014 година са регистрирани 31% нарастване на интернационалните туристически визити в България и 34% растеж на приходите от тях. Данните за резистентен тренд не престават и за първите 11 месеца на 2019 година, която бе извънредно сложна в интернационален проект, са генерирани над 8,8 млн. непознати туристи, т.е. единствено 0,02% по-малко от рекордната за българския туризъм 2018 година, стана ясно от думите на министъра.
Туристическата администрация в партньорство с останалите институции, локалната власт и бизнеса прави нужното, с цел да се сътвори оптимална рамка за действие на бранша в сходство с Националната тактика и проект за деяние за стабилно развиване на туризма 2014-2030 година, акцентира министър Ангелкова. Важен акцент в работата на ведомството е привличане на повече вложители в бранша. До края на годината ще започва второто издание на картата на капиталовите планове в туризма, която бе стартирана през 2017 година В най-големия ни курортен комплекс Слънчев бряг през месец май 2019 година ще се организира втората интернационална конференция за устойчиви вложения в туризма, която ще разиска хрумвания за съдействие в Югоизточна Европа, анонсира министър Ангелкова.
България има стратегическо местонахождение и непосредственост до значими районни транспортни центрове и това я прави перспективно място за вложение. Страната ни взе участие интензивно в дейностите по реализацията на Дунавската тактика на Европейски Съюз и дружно с Румъния са координатори по предпочитана ос 3 за поощряване на културата, туризма и контактите сред хората, заключи министър Ангелкова.
Туризмът е извънредно значим генератор на стопански напредък, бе коментирано по време на срещата с еврокомисаря по превоза Адина Вълян. Туристическият бранш основава най-вече работни места в Европейски Съюз, като по последни данни те възлизат на 27.3 милиона души, ангажирани главно в дребни и междинни предприятия. Прекият и непрекият дял на бранша в Брутният вътрешен продукт на 28-те страни членки на Съюза е 10.3 %. През 2018 година туристите в Европейски Съюз наброяват 538 млн. души, а приходите от туризъм възлизат на над 400 милиарда евро. Това е катализатор на трансгранично съдействие и продуктово развиване. В качествата й на комисар за превоза и подпомагащ туризма комисар Вълян регистрира директната връзка сред двата бранша и се ангажира с дейна политика за стабилно развиване на пътуването в Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР