Туризмът е сериозен стимул за растеж на по-слаборазвитите региони. Министерството

...
Туризмът е сериозен стимул за растеж на по-слаборазвитите региони. Министерството
Коментари Харесай

Ангелкова: Туризмът е сериозен стимул за растеж за по-слаборазвити региони

Туризмът е сериозен тласък за напредък на по-слаборазвитите райони. Министерството на туризма работи целеустремено за разпространение на локалните благосъстояния и организира редица акции за привличане на повече гости навътре в страната. Имаме и начинания, които са ориентирани към поощряване на пътуванията на българите в България, което води до стимулиране на вътрешния туризъм.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при присъединяване си в 14-тата Конференция на европейските райони и градове, част от конгрес „ Залцбургска среща на върха “ (Salzburg Summit), гр. Залцбург, оповестиха от Външното ведомство. Тя приказва пред участниците в панел 5 на форума, на тематика „ Мерки за попречване на обезлюдяването на селските региони в Европа “. Събитието е едно от главните, включени в календара на австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Туризмът е значим стопански фактор, който сформира към 12% от Брутният вътрешен продукт на България и основава близо 11% от работните места, уточни министър Ангелкова. И добави още, че Министерството на туризма работи в тясно съдействие с университетските
общности, учебните заведения и висшите образователни заведения за привличане на млади, професионално готови фрагменти в бранша, което да способства за повишението на качеството на услугите в бранша.

Отчитайки значимостта на бранша Министерството на туризма създаде Национална идея за зониране на туризма. Територията на България е разграничена на девет хомогенни туристически региона. Считаме, че Националната идея за зониране на туризма ще способства за развиването на районни туристически тактики, които на собствен ред ще дадат видимост и легитимност на локалните артикули както на националния, по този начин и на интернационалния пазар, съобщи министър Ангелкова. И уточни, че
районирането може да подкрепи и за превъзмогването на казуса с неравенството в разпространяването на стопански изгоди, като по този метод отстрани икономическото противоречие сред едва развитите и развитите райони.



Тя даде образец с откритите у нас над 40 хиляди артефакта, които са разпръснати в цялата страна и множеството от тях към момента са релативно незнайни. Ето за какво взехме решение да създадем разнообразни тематични туристически направления като културно исторически, винено-кулинарни и СПА, с цел да можем да консолидираме локалните експертни познания и запаси и да дадем обща еднаквост на локалното културно завещание, което преди е било разпространявано без значение, съобщи министър Ангелкова. По тази причина е взето решение да се основат тези дестинации в тясно съдействие с локалните общности, като организираме открити публични разисквания с локалните поданици, които най-добре знаят капацитета на своите дестинации. Решенията в туризма би трябвало да се взимат дружно, заключи министър Ангелкова.

Тя показа пред участниците главните начинания в туризма по време на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, акцентирайки, че едно от главните събития в календара на председателството бе срещата на високо равнище на министрите с сектор туризъм, проведена от ведомството през февруари. Форумът събра над 500 делегати от страните членки на Европейски Съюз и Западните Балкани. Важен резултат от събитието е решението да се създаде карта на 100-те европейски туристически обекта, сподели министър Ангелкова. Предвижда се работата по нея да стартира с включването тук-там, които са част от културното завещание на ЮНЕСКО.

Форум „ Залцбургска среща на върха “ тази година е на тематика „ Европейските райони и градове 1918-2018-2118 “. Събитието води началото си още от 1918 година и през 2018 година е част от формалния календар на Австрийското председателство. Основни тематики по време на форума са бъдещето на Европа, дигитализацията, силата и развиването на селските региони и провокациите за районите и градовете. Участие е него ще вземат ръководителят на Комитета на районите Карл-Хайнц Ламберц, Европейският комисар за съседска политика и договаряния за разширение Йоханес Хаан, ръководителят на Националното заседание на Република Австрия Волфганг Сoботка, членове на австрийското държавно управление, представители на локалните управляващи, неправителствени организации, политиката и бизнеса от цяла Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР