Туризъм, при който основната туристическа атракция е храната и придружаващите

...
Туризъм, при който основната туристическа атракция е храната и придружаващите
Коментари Харесай

10 апетитни кулинарни дестинации

Туризъм, при който главната туристическа атракция е храната и съпътстващите я питиета, е признато да се назовава кулинарен туризъм. Може да се срещне и като гастро-туризъм, гурме-туризъм, хранителен туризъм или дегустационен туризъм.

При едно пътешестване, отмора или екскурзия положителната храна е от безусловно същото значение като времето, комфорта, културните и естествени забележителности. Защото неприятната храна може да съсипе цялата ви отмора. Това естествено не ви прави кулинарни туристи. Тяхната мотивация е извънредно локалната кухня и методът ѝ на подготвяне. Поради това доста туристически страни се стремят да се утвърдят и като кулинарни дестинации.

Някои от най-популярните дестинации за кулинарен туризъм са Франция, Италия, Мексико, Малайзия, Сингапур, Япония и други Гурме-туризмът е едно от най-перспективните течения в туристическата промишленост и в случай че ви подхожда като концепция или до момента сте били гастро-туристи без да го осъзнавате, ето 10 апетитни кулинарни дестинации, подбрани от Fine Dine Lovers.

1. Трухильо, Перу

Трухильо се намира на северозападното крайбрежие на Перу, на 12 часа път от столицата Лима, задоволително далечен с цел да се почувствате екзотично, само че и задоволително организиран туристически. Тук може да опитате първокласно севиче – южноамериканско ядене, представляващо маринова в домати риба с лимонен сок, сервирана с тънки резенчета червен лук. От Fine Dine Lovers поучават да не пропущаме локалните пазари, където се предлага манго и плода лукума, който пораства единствено в Перу. Трухильо предлага плажове, а наоколо са два огромни археологически обекта от времето преди Колумб: Чан Чан, най-голямият кирпичен град в античния свят, в листата на международно културно завещание на ЮНЕСКО, както и храмовете на Слънцето и Луната.

2. Амалфи, Италия

Италия е една от най-популярните туристически дестинации в света, с извънредно добре развъртян гастро-туризъм. А като най-познати гурме дестинации се бяха откроили:  Неапол – пица, Венеция – джелато (сладолед), Пиемонт – виновност Бароло, Рим – паста. Амалфи е картинно градче, на към 50 км. от Неапол. Амалфийското крайбрежие е обект от международното завещание на ЮНЕСКО. Тук с изключение на, че ще сте на мира от тълпите туристи, имате опция да усетите част от същинската Италия. Не пропускайте да пробвате локалните специалитети, Лимончело и домашна грапа (ракия).

3.  Гоа, Индия

Отново нещо малко по-встрани от утъпканите туристически пътеки, само че с възходяща известност през последните години. Гоа е някогашна португалска колония и се слави като тропически парадайс с доста плажове. Изобилие от улична храна и заведения за хранене предлагащи пресни морски специалитети. Не пропускайте да опитате лют нахут със сладки мандарини и охлаждащо ментово чатни, предлагано от продавачите на плажа.

4. Мелбърн, Австралия

Мелбърн е втория по величина град в Австралия, както и търговски и културен център. И да много надалеч от нас като дестинация. В централната част на града има над 400 ресторанта и заведения за хранене, а редакторите на Fine Dine Lovers предлагат Attica restaurant, с кулинарните изкушения на шеф-готвач Ben Shewry. Не пропускайте да се отбиете и в някоя от дребните сладкарнички и да опитате ръчно направените десерти.

5. Сан Франциско, Съединени американски щати

Сан Франциско е четвъртият по известност град в щата Калифорния. Космополитно място с доста заведения за хранене предлагащи органична храна и разнообразна кухня, кафенета и пазари. Живописният Рибарски пристан, гледащ към залива, се слави с морската си храна. Не пропускайте закуска в Tartine Bakery, кафе в Iron & Steam и вечеря в State Bird Provisions.

6. Флашинг, Ню Йорк, Съединени американски щати

Флашинг е квартал на Ню Йорк, където може да опитате или вземете за у дома вкусно приготвена храна от разнообразни краища на света. Разнообразието е огромно – от китайски заведения за хранене, през южноамерикански, индийски, ямайски до тайвански и корейски. Не инцидентно Ню Йорк е именуван Обединените народи на храната.

7. Хелзинки, Финландия

Освен като столица и максимален град във Финландия, Хелзинки е известен и с изисканите си заведения за хранене като Olo и Luomo, както и пазара Kauppatori, от където може да си вземете както прясна херинга, по този начин и месо от лос и локални ягоди.

8. Ningxia Night Market, Тайпе, Тайван

Дните в Тайпе са доста горещи и вечерната хладнина идва като капка вода в пустиня. Местните поданици и туристите излизат в известния нощен пазар Ningxia, предлагащ разнородни и нетипични за нас специалитети от сергии.

9. Винено странствуване през Хърватия

Хърватия е чудесна туристическа дестинация, а прибавянето на кулинарния към културния и морския туризъм, я прави още по-неустоима. В поддръжка на това традицията и правенето на джинджифилови сладки е в листата на ЮНЕСКО с нематериалното културно завещание на света. От Fine Dine Lovers ги предлагат като добра дестинация за дегустиране на бели виновност, останала дълго време в сянката на Италия.

10. Taguig City, Pasig Sity, Филипините

Филипинската кухня е горещо предложена, с изключение на от Fine Dine Lovers и от Андрю Зимерн в Bizarre Foods и от Гуинет Полтроу в готварската ѝ книга. Опитайте локалните специалитети и най-много обичайното им ядене Адобо.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР