Туристка е колабира на върха на Стобските пирамиди, след като

...
Туристка е колабира на върха на Стобските пирамиди, след като
Коментари Харесай

Страшна драма край Рила! Спасяват туристка на прага на смъртта

Туристка е колабира на върха на Стобските пирамиди, откакто кръвното ѝ налягане паднало до 60/20. На тел. 112 е подаден сигнал в Спешен център – Рила за припаднала млада жена.

Дежурният доктор доктор М. Корчев за 4 минути дошъл с колата за спешна помощ на входа на пирамидите край село Стоб. По-нататък доктор Корчев траял пеш, защото колата за спешна помощ не може да се движи по коларския път до върха, който минава през мъчно проходими места.

Млад мъж от Стоб с мотор настигнал по стръмния път към върха доктора и го качил за минути до върха, с цел да окаже помощ на 30-годишната туристка И. Заркова, която със брачна половинка си решили отвисоко да се насладят на хубостта на Рилското корито, оповестява "Струма ".

Ето какво описа доктор Корчев минути след избавителната акция: "Тежък ден. Туристката от Русе колабира с кръвно 60/20. Такъв случай може да има летален край. Благодаря на моториста от село Стоб, който ме закара бързо до върха.

От горещините младата жена от Русе е свалила фрапантно кръвното налягане. Добре че носех вода, дадох ѝ да пие. Сложих ѝ огромна доза адреналин и кръвното се възстановява на 120/80. С мудни крачки, подкрепяна от брачна половинка си, туристката, откакто се стабилизира, слезе сама от върха.

Сега е отпускарски сезон и доста хора потеглят на екскурзии по отдалечени и труднодостъпни туристически обекти, само че би трябвало да се преценяват и с метеорологичната конюнктура.

При такива горещини да не се излагат на слънцето. Да вършат преходи рано заран или вечерта. Организмът от горещините се обезводнява, пада кръвното и кръвната захар, което може да се окаже съдбовно за някого”, съобщи доктор М. Корчев.

Снощи се разбра, че присъединилият се в избавителната акция моторист е Димитър Димитров, който работи като охранител в „ Мини Бобов дол”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР